EU sutra otvara svoje granice za građane Srbije

© Flickr / Will BakkerGranica EU
Granica EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija sutra otvara svoje granice za građane iz Srbije, dogovorile su zemlje članice.

Na listi EU za ukidanje restrikcija na putovanja iz regiona našla se još samo Crna Gora, prenosi Tanjug. 

Rusija se ne nalazi na listi zemalja kojima je odobren ulazak. Granica je otvorena za Kinu po principu reciprociteta.

Granica je otvorena i za Alžir, Australiju, Kanadu, Gruziju, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruandu, Južnu Koreju, Tajland, Tunis i Urugvaj.

U EU navode da je glavni kriterijum za ulazak na listu bio broj potvrđenih novih slučajeva infekcije kovid 19 u poslednje dve nedelje odnosno da prosek inficiranih na 100 hiljada stanovnika bude „bolji ili sličan“ sa prosekom u EU zaključno sa 15. junom.

U Savetu EU naglašavaju da će ovaj spisak biti ažuriran svake dve nedelje u skladu sa poslednjim epidemiološkim podacima.

Poslednji podaci Evropskog centra za kontrolu i prevenciju zaraze već ukazuju na značajno povećanje broja zaraženih u Srbiji.

Prema podacima od 27. jula prosek u EU je bio 13 zaraženih na 100 hiljada stanovnika.

Srbija je u datom trenutku bila na 20, Crna Gora 19, Albanija 29, BiH 32, Severna Makedonija 98 i Kosovo 47 zaraženih korona virusom na 100 hiljada stanovnika.

Svetska zdravstvena organizacija je tokom vikenda upozorila na povećani broj inficiranih u „najmanje 11 zemlja ili teritorija Evrope“, među kojima su se našle i sve zemlje Zapadnog Balkana sem Srbije i Crne Gore.

U Savetu EU navode da će restrikcije na putovanja u EU nastaviti da se sprovode za sve zemlje koje nisu na ovoj listi.

Dodaje se da će od restrikcija biti izuzeti i građani trećih zemlja koji imaju državljanstvo EU i članovi njihovih porodica, osobe sa trajnim boravkom u nekoj od EU članica kao i putnici koji imaju potvrdu o suštinskoj potrebi da putuju u EU.

Ove preporuke Saveta EU odnosi se kako na 27 članica EU tako i na četiri pridružene članice Šengena Norvešku, Lihtenštajn i Island.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala