Sunovrat giganta: Drugi najveći trgovinski lanac u svetu mode, u gubitku od skoro 700 miliona dolara

© Foto : PixabayTržni centar
Tržni centar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Drugi najveći svetski trgovac na malo u sektoru mode „H&M“, skliznuo je u dubok gubitak u periodu od marta do maja. Iz ove kompanije kažu kako su izgledi za oporavak nesigurni, iako se kupovina oporavlja brže od očekivanog nakon blokade i ponovnog otvaranja trgovina.

Gubitak te kompanije prvi je u nekoliko decenija, a možda čak i prvi ikada, rekao je portparol „H&M“, objavio je portal „Buka“ pisanje Rojtersa.

Švedska grupa izvestila je o gubitku pre oporezivanja od 695 miliona dolara, što je nešto ispod tržišnih očekivanja, u odnosu na dobit koja je godinu dana ranije iznosila oko 630 miliona dolara.

„H&M“, koji je u još aprilu najavio gubitak, nije objavio nikakve prognoze za treći kvartal.

Zara zatvaranje radnji - Sputnik Srbija
Veliki modni brend, koji ima puno radnji u Srbiji, zatvara 1.200 prodavnica

„Nevjerovatno je neizvesno kako će se otvarati ekonomija. Zato je veoma teško reći kakvi će daljnji rezultati biti. Ono što ohrabruje jeste da se prodaja oporavlja u junu”, kazala je za Rojters izvršna direktorka Helena Helmerson, napomenuvši da je posebno teško predvideti razvoj događaja u SAD-u, najvećem tržištu švedskog giganta nakon Nemačke.

Junska prodaja opala je za manje od očekivanih 25 posto, u odnosu na 50 posto potonuća u drugom tromesečju.

Kompanija će uštede napraviti delom i time što će ove godine otvoriti manje novih prodavnica nego što je ranije bilo planirano, a veći broj njih ostaće trajno zatvoren.

Od više od 5.000 trgovina širom sveta, sedam posto ih je ostalo privremeno zatvoreno u odnosu na oko 80 posto, koliko ih je bilo zatvoreno na vrhuncu pandemije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala