RIK zbog korone prelazi na elektronske sednice

© Tanjug / TANJA VALICRIK
RIK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević danas je usled aktuelnog pogoršanja epidemiološke situacije predložio dopunu poslovnika RIK-a koja podrazumeva odžavanje elektronske sednice, što je i usvojeno.

Taj model održavanja elektronske sednice je, kako je dodao Dimitrijević, preuzet od drugih državnih organa i uspešan je i uz sve bi preventivno uticao da ne dođe do toga da se članovi RIK-a zaraze, prenosi Tanjug.

Većinom glasova članova RIK-a predlog je usvojen, a pre toga na kritike zamenice predsenika komisije Željke Radete, Dimitrijević je rekao da konačni rezultati izbora sigurno neće biti utvrđeni elektronskim putem.

Radeta je zatražila i da se jasno kaže da li je tačno da je sedam članova RIK-a pozitivno, kako pišu mediji.

Dodala je da je važno da se demantuje ta inforamcija ako nije tačna i da jedino zna da se koleginica Biljana Krasić testirala nakon što je dva dana imala temperaturu, te da nije pozitivna.

Dimitrijević je rekao da informacija o pozitivnim članovima komisije nije potekla iz RIK-a i da komisiji niko nije dostavio nikakve rezultate.

„Nemamo zvanično obaveštenje da li je neko pozitivan, temperatura članova je njihovo lično pravo da li će saopštiti ili ne“, rekao je Dimitrijević.

Članovi RIK razmatrali su i prigovor birača Saše Radulovića protiv rešenja o ponavljanju glasanja i povrede izbornog prava u toku izbora.

Prema rečima Dimitrijevića, prigovor se podnosi u roku od 24 sata i istekao je 27. juna tako da su ga članovi RIK odbacili kao neblagovremen.

Na sednici je bilo reči i o biračkim odborima za ponovljeno glasanje 1. jula, kao i o odluci o nadoknadi troškova za ponovljeno glasanje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala