Otkaz zbog nacionalnosti: Udaljen iz Vojske Crne Gore zato što je – Srbin

Pratite nasTelegramOdyssey
Milan Medojević proveo je u crnogorskoj vojsci skoro 10 godina. U junu prošle godine ostao je bez posla uz opravdanje da nije potreban službi. Ipak, on smatra da je sve zbog toga što se javno deklarisao kao – Srbin.

U petak je u Osnovnom sudu u Podgorici održano pripremno ročište po tužbi Milana Medojevića iz Mojkovca, a protiv Vojske Crne Gore, radi poništenja rešenja o prestanku radnog odnosa, piše portal In4s.

Medojević je ispričao da mu je Vojska Crne Gore prekinula radni odnos iz razloga što je Srbin i što nikada nije hteo da se odrekne svog srpskog identiteta.

„U Vojsci sam proveo skoro 10 godina. Tokom juna prošle godine, Vojska Crne Gore je odbila da mi produži ugovor, pravdajući da nisam potreban službi. To naravno nije tačno, zato što je moje formacijsko mjesto u garnizonu u Kolašinu, ekspresno popunjeno drugim vojnikom“, kaže Medojević.

„Sve je to učinjeno zato što sam se javno, a i u Vojsci deklarisao kao Srbin. Nadležni su me više puta upozoravali na to“, kazao je Medojević.

Dalje u razgovoru ističe, da je kao pripadnik VCG imao besprekoran dosije, kao i da je prošao obuku za odlazak u mirovnu misiju u Avganistanu.

„Ja sam Srbin i nisam želio ni za kakvu cijenu da to promijenim, iako sam znao da me to može koštati posla. Takođe, želim da napomenem da sam i van službe poštovao sva pravila, nisam se bavio političkim radom i nisam član nijedne političke partije. Jedina moja krivica je – što sam Srbin“, objašnjava Medojević.

On ističe da javnost u Crnoj Gori zna da on nije jedini koji je udaljen iz Vojske zato što je po nacionalnom opredeljenju Srbin.

„Bilo je ranije takvih primjera, ali čini mi se da ih je sve više i više u poslednje vrijeme. Vojsci je zabranjeno učešće na litijama, što je skandalozno“, rekao je Medojević.

Njegov punomoćnik, advokat Nikola Baltić, u kratkoj izjavi je kazao da je predmetno rešenje nezakonito, da se radi o svojevrsnoj diskriminaciji koja je uzela maha u Crnoj Gori, da kao takva predstavlja nastavak progona protiv pripadnika srpske nacije u Crnoj Gori.

„U toku postupka, izvešće se dokazi, kojima očekujemo da se potvrde ovi navodi, te da se rešenje, donijeto po osnovu mobinga, ukine“, poručio je advokat Baltić.

Prema pisanju portala In4s, u maju su došli do informacije da su svi vojnici srpske nacionalnosti koji su bili raspoređeni na dužnostima obezbeđenja vojnih objekata i magacina, širom Crne Gore, usmeno obavešteni da ne dolaze na posao do daljeg, bez ikakvog obrazloženja.

Takođe, prema saznanjima tog portala, ministar odbrane Predrag Bošković je, u više navrata, uputio direktivu starešinama, da utiču po dubini na one pripadnike Vojske Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi, da promene svoju nacionalnu pripadnost ukoliko ne žele da budu odstranjeni iz službe.

Taj potral uputio je tada zvaničan dopis Ministarstvu odbrane Crne Gore, u cilju dobijanja odgovora i detaljnog obrazloženje takve odluke. Odgovore nikada nisu dobili.

Bošković: U Vojsci Crne Gore ima više od 20 odsto Srba

Ipak, ministar Bošković je početkom juna u Skupštini Crne Gore kazao da u Vojsci Crne Gore nikad neće biti prebrojavanja po veri i nacionalnosti, već isključivosti prema odnosu države čiju uniforme nose.

„Pošto sam dobio saglasnost da ovo mogu da kažem, načelnik, kako ga mi zovemo u Generalštabu G1, dakle glavni koji je odgovoran za kadrovanje je Srbin iz Trebinja. Bivši komandant vazduhoplovstva koji ide na misiju u Brisel je Srbin iz Kragujevca. Komandant najvećeg broda je Srbin iz Vojvodine. U Vojsci Crne Gore ima pripadnika svih nacija, dok Srba ima više od 20 odsto“, poručio je tada Bošković, u odgovoru poslaniku DF-a Milanu Kneževiću.

Načelnik Generalštaba VCG kvalifikovao litije kao politički protest

„U Vojsci Crne Gore nema mesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od zakona, jer se od vojnika očekuje da brani državu u skladu sa zakonima i Ustavom“, poručio je ranije načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Dragutin Dakić.

„Niko vojnicima ne zabranjuje da praktikuju vjeru na način kako se to vrši, ali učestvovanje na protestima na kojima ima vidljivih primjesa politike, na kojima se mogu vidjeti samo zastave druge države je nedopustivo“, kazao je Dakić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala