Optužnica protiv Tačija je „šargarepa“ za Beograd

© Sputnik / Ilja Pitaljev / Uđi u bazu fotografijaHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ne očekujem da će Hašim Tači biti osuđen za ratne zločine na Kosovu, izjavio je David Štokinger, jedan od funkcionera Socijaldemokratske partije Austrije.

Prema njegovom mišljenju, objavljivanje predloga optužnice protiv Tačija je više „šargarepa“ za Beograd, jer zapad, pre svega SAD i EU, žele da postignu konačno rešenje kosovskog problema, sa konačnim ciljem priznanja Kosova.

On smatra da Tači neće biti osuđen, imao je, kaže, dobre veze sa Zapadom, a ima i sa aktuelnim zapadnim političarima i diplomatama.

To se videlo, navodi Štokinger u izjavi dostavljenoj Tanjugu, i prilikom predstavljanja njegove knjige „Hašim Tači - Nova država, moderan državnik" na Bečkoj diplomatskoj akademiji pre dve godine.

Podsetio je da je Tači bio tesni saveznik, delimično i u prijateljskim odnosima om sa mnogim zapadnim vojnim i diplomatskim predstavnicima, koji su OVK finansirali i opremili, jer je NATO-u služila kao jeftina kopnena snaga u ratu protiv bivše Jugoslavije.

Tači se, naglašava Štokinger, uz svoju mrežu iz vremena rata i podrške za proglašenje nezavisnosti, vinuo do vrha političke scene u Prištini, scene kojom i inače, primećuje, dominiraju bivše vođe OVK i njihove mafijaške strukture.

„Ne verujem, na osnovu svega što se do sada desilo i što Tači sve zna, da će biti osuđen“, kaže on i primećuje da bi, zapravo, ako bi Tači bio osuđen, praktično morali biti osuđeni i brojni bivši zapadni političari i vojne vođe kao što su Bil Klinton, Medlin Olbrajt, Joška Fišer, Vesli Klark...

Štokinger kaže da je za njega bilo neočekivano objavljivanje optužnice protiv Tačija i drugih, a smatra i da je broj žrtava za koje je odgovorna teroristička organizacija OVK daleko veći od onog koji se pominje u tim optužnicama.

Štokinger kaže da je saradnja NATO, EU i Tačija bila dugo godina veoma bliska i da Tači mnogo toga zna o zapadnim političarima i vojnim vođama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala