Libijski šeici traže da se u Moskvi vrši raspodela novca od prodaje nafte

© AFP 2023 / Abdullah DomaNaftna pupma u Libiji
Naftna pupma u Libiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrhovni savet šeika i starešina plemena u Libiji planira da u ruskoj banci otvori račun u cilju pravedne raspodele profita od prodaje nafte između svih Libijaca, saopštio je potpredsednik saveta as Senusi el Halik.

Prema njegovim rečima, libijska plemena su protiv toga da sva sredstva od proizvodnje nafte idu na račun Vlade nacionalnog jedinstva. To je bio jedan od glavnih razloga za blokiranje rada nalazišta nafte.

„Štaviše, mi smo predlagali međunarodnoj zajednici da otvori novi bankovni račun na koji će se uplaćivati sav dohodak od prodaje libijske nafte. Želeo bih da se taj račun otvori u Rusiji, kako bi sva sredstva od prodaje nafte bila na tom računu i kako bi se kasnije raspodelila ravnomerno između tri regiona u Libiji“, rekao je el Halik.

On je dodao da se ta sredstva mogu iskoristiti za razvoj zdravstvenog sistema, obrazovanje i infrastrukturu Libije.

El Halki je precizirao da se o otvaranju bankovnog računa razgovara na pregovorima sa UN i međunarodnom zajednicom, dodajući da oni ipak žele da „Rusija igra veću ulogu u tom pitanju nego sada“.

Libijska nacionalna naftna kompanija saopštila je 10. juna da  ponovo blokira najveće nalazište nafte u zemlji – Šarara, nekoliko časova nakon što je počeo sa radom. Prema podacima kompanije, gubici nastali usled obustave proizvodnje nafte u Libiji premašuju šest milijardi dolara.  

U Libiji se nastavljaju sukobi između Vlade nacionalnog jedinstva na čelu sa Fajezom Saradžom, koji kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu zemlje i koga podržava Turska, i Libijske nacionalne armije na čelu sa Halifom Haftarom, kome političku podršku pruža Egipat. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala