Išinger pozvao EU da upotrebi silu u Libiji

© AFP 2023 / CHRISTOF STACHEPredsedavajući Minhenske konferencije o bezbednosti Volfgang Išinger govori na otvaranju 51. konferencije.
Predsedavajući Minhenske konferencije o bezbednosti Volfgang Išinger govori na otvaranju 51. konferencije. - Sputnik Srbija
Pratite nas
EU treba da nauči „jezik sile“ i zapreti upotrebu vojnih sredstava za uspostavljanja mira u Libiji, izjavio predsednik Minhenske konferencija o bezbednosti, nemački diplomata Volfgang Išinger.

„Diplomatija onih koji u međunarodnom konfliktu nisu u stanju da zaprete upotrebom vojnih sredstava, suviše često ostaje na nivou retorike“, izjavio je Išinger, prenosi „Funke Mediengruppe“.

Po njegovom mišljenju, EU u celini i Berlin, između ostalog, treba da nauče „jezik sile“ kako bi bolje promovisali svoje interese.

Evropa bi mogla baciti na vagu svoj vojni uticaj kako bi se postiglo primirje“, dodao je on.

Išinger je podsetio da je Berlin izgubio mnogo energije na održavanje Međunarodne konferencije o Libiji u januaru 2020. godine.

Međutim, njeni „rezultati do danas, na žalost, praktično su nikakvi“, konstatovao je on.

Najvažniji igrači u Libiji, uključujući Rusiju, Tursku i Egipat u značajnoj stepeni ignorišu pozive Nemačke i njenih partnera, pošto oni, po mišljenju Išingera, uzimaju u obzir samo mišljenja onih „koji mogu imati odlučujuću reč u vojnom planu“.

Situacija u Libiji

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.
Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala