Evropska unija produžila sankcije Rusiji zbog Ukrajine

CC0 / unsplash / Zastava EU u Berlinu, Nemačka
Zastava EU u Berlinu, Nemačka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet Evropske unije doneo je odluku da produži sankcije protiv određenih sektora ruske privrede koje su uvedene 2014. godine usled krize u Ukrajini, navodi se u saopštenju EU.

„Danas je Savet doneo odluku da produži sankcije protiv pojedinih sektora privrede Ruske Federacije na šest meseci, do 31. januara 2021. godine“, navodi se u saopštenju.

Kako se objašnjava, odluka je doneta „nakon poslednje procene procesa realizacije Minskih sporazuma tokom video-konferencije članova Evropskog saveta 19. juna 2020. godine“.

„S obzirom da potpuna realizacija sporazuma još nije završena, lideri EU su doneli političku odluku da produže ekonomske sankcije protiv Rusije“, ističe se u saopštenju.

Minski sporazumi su potpisani 2015. godine u cilju rešavanja situacije na istoku Ukrajine, a Moskva ističe da do sad nijedna od odredbi nije u potpunosti realizovana.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u tom sukobu je stradalo oko 13.000 ljudi. Rešavanje situacije u Donbasu razmatra se, pored ostalog, na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila već tri dokumenta sa preporukama za smirivanje sukoba.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala