Nemački gigant plaća 11 milijardi dolara odštete zbog herbicida koji se povezuje sa izazivanjem raka

Pratite nas
Nemački hemijski i farmaceutski gigant Bajer pristao je na nagodbu prema kojoj treba da isplati odštetu od 11 milijardi dolara zbog brojnih optužbi koje njegov herbicid „Raundap“ povezuju sa izazivanjem raka.

Nagodbu u ime gotovo 100.000 ljudi postigao je njujorška advokatska kancelarija „Vajc i Luksenberg“, objavio je britanski Gardijan, dodajući da Bajerov herbicid na bazi glifosata sadrži kancerogene materije.

Nemački gigant je negirao krivicu, ali je poručio da će isplata 11 milijardi odštete „okončati nesigurnosti“.

Mediji preciziraju da će Bajer isplatiti 9,6 milijardi dolara na ime tužbi, dok će dodatnih 1,2 milijarde izdvojiti za buduće pravne akcije.

Herbicid „Raundap“ prvobitno je lansirala američka kompanija Monsanto koju je Bajer kupio pre dve godine. Od svoje premijere pre 40 godina „Raundap“ je postao najpopularniji svetski herbicid za uništavanje korova.

Herbicidi na bazi glifosata koriste se ne samo u poljoprivredi, već i u javnim i privatnim vrtovima što potencijalno dovodi poljoprivrednike, ali i potrošače u opasnost.

Pojedina istraživanja su pokazala da herbicidi koji sadrže glifosat mogu poremetiti endokrinološki sistem i uticati na lučenje hormona, što može ugroziti plodnost kod ljudi, prenosi portal Biz lajf.

Pokazalo se da glifosat ugrožava i životinje. Nemačka agencija za okolinu takođe je otkrila značajne negativne posledice na biološku raznolikost zbog upotrebe pesticida u celini, a posebno glifosata.

Inače, glifosat ne ubija ciljano korov, već i korisno travnato područje koje je tretirano spoemenutom hemikalijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala