Kornjače nisu najdugovečnije na planeti: Pojedini stanovnici mora nikad ne umiru /video/

CC0 / / Meduze
Meduze - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos opštem verovanju kornjače nisu u samom vrhu najdugovečnijih žitelja naše planete...

Džinovske kornjače koje je Darvin otkrio na Galapagosu jesu poprilično dugovečne ali su daleko od vrha liste! Naravno i one žive, bar dvostruko duže od ljudi pa je tako čuvena Harijet, jedini svedok Darvinovog istraživanja, umrla posle 176 godina (2006.), a nešto starija je bila Advaita koja je takođe umrla 2006. i koja je prema verodostojnim zapisima bila stara najmanje 250 godina.

Pa ipak, u moru se nalaze bića koja višestruko mogu da nadmaše prosečni životni vek kornjača koji se kreće oko 120 godina.

Jedna dosta neobična ajkula, "grendlandska" koja može da naraste i do 6,5 metara je pravi Metuzalem, prenose Novosti.

Na osnovu ispitivanja rožnjača kod 28 ženki ajkula, naučnici su ustanovili da su sve starije od 227 godina. Najstarija je imala neverovatnih 512 godina!

U moru živi i arktički kit za koga se zna da skoro svi primerci, koji izmaknu harpunu, mogu da dožive i više od 200 godina. 

Više od 200 godina žive i pojedine vrste školjki (za neke se tvrdi da su dožive i 400 godina), morskih crva, puževa, ali i pojedinih vrsta morskih ježeva.

Zanimljive su i popularne japanske ribe "koi" koje su česti ukrasi akvarijuma, veštačkih jezera. One sa lakoćom dožive 200 godina a prema nekim izvorima jedan primerak je doživeo čak  226 godina.

CC BY-SA 3.0 / Vikipedija/Stan Shebs / Japanske ukrasne ribice sa lakoćom mogu da dožive 200 godina...
Kornjače nisu najdugovečnije na planeti: Pojedini stanovnici mora nikad ne umiru /video/ - Sputnik Srbija
Japanske ukrasne ribice sa lakoćom mogu da dožive 200 godina...

Pa ipak, niko ne može da se meri sa jednim drugim stanovnikom mora sa latinskim nazivom "turritopsis nutricula" - poznatom kao besmrtna meduza. Naime, ovo stvorenje je sposobno da se samoobnavlja od odrasle jedinke pa ponovo do stadijuma polipa i tako unedogled. One jednostavno ne mogu da umru (prirodnim putem) i njihov broj enormno raste iz godine u godinu

Iz područja toplih krajeva Pacifika, ova 4,5 mm velika meduza sed ubrzano širi na sva ostala mora i okeane, pa su je pronašli čak i u hladnim vodama Antartika. Njen životni ciklus zavisi od toplote mora. Tako se u toplijim krajevima obnavlja između 18 i 22 dana a u hladnijima joj je potrebno i 25 dana.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala