Ko prska srpske njive glifosatom: Pod okriljem noći uništeni usevi

© Fotolia / ConstantinosKukuruzno polje
Kukuruzno polje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljoprivrednicima iz opštine Sečanj pod okriljem noći uništeni su usevi. Savi Daviniću iz Jarkovca su nepoznate osobe uništile kukuruz na 13 parcela, a njegovom kolegi Ištvanu Verešu iz Neuzine, uništen je suncokret na dve parcele.

U ataru katastarske opštine Boka, na kojoj su parcele i Davinića i Vereša, stradala je još jedna parcela, ali njen vlasnik nije želeo da se oglašava u javnosti, objavio je portal „zrenjaninski“.

I Davinićev kukuruz i Verešov suncokret najverovatnije su isprskani totalnim herbicidom „glifosatom“.

Davinić je svoje njive obišao u nedelju, 21. juna, i imao je šta da vidi.

„Meni je ovog proleća na jednoj parceli na isti način uništeno žito, ali tada to nisam prijavljivao. Mislio sam, dobro, smiriće se ti što to rade, a mogu samo da pretpostavim ko je u pitanju. Ovo sada je, međutim, prevršilo svaku meru. Neko je ciljano uništavao moje njive, jer imam jednu parcelu od 1,5 lanca, a na drugom mestu veću. U tom delu su stradale samo moje. Prijavio sam slučaj policiji u Sečnju, a na pitanje na koga sumnjam, rekao sam da ovo nije radila neka „boranija“. To se radilo velikim traktorima i prskao je neko ko je znao koje njive da uništava. Zna se ko ima takve traktore i ko njima tako vešto upravlja“, rekao je Davinić.

Jabuke - Sputnik Srbija
Stare srpske sorte voća i povrća u borbi protiv GMO

On navodi da je otišao u poljoprivrednu inspekciju u Zrenjaninu, jer je želeo da inspektor izađe na teren, kako bi imao dokumentaciju za sud.

„Inspektor mi je kazao da je, da bi inspekcija izašla i uradila svoj posao, potrebno da platim 407.000 dinara. Najlepše sam se zahvalio. Meni je šteta oko 10.000 evra, a treba da platim 4.000 evra da neko izađe na teren. Privatno neću nikoga da tužim. Neću propasti zbog ovoga, kao što nisam ni do sada propao, a bilo je prilika, ali država i svi nadležni moraju da znaju šta se u atarima dešava. Radim crkvenu zemlju u zakupu 21 godinu, sve plaćam redovno, pošteno, a neki vrše pritisak na popa da im da zemlju u zakup po mnogo nižoj ceni. Ovo je možda i poslednji momenat da se anarhiji koja vlada u atarima stane na put, jer kako je krenulo neće se dobro završiti“, upozorava Davinić.

Dodao je da su sada na potezu policija i javni tužilac.

„Mi smo pet sati snimali štetu, sve imamo na fotografijama i snimcima. Ponavljam, ja da se privatno sudim, ne pada mi na pamet. Ovo nije moj problem, ovo je problem društva, sistema i, ako se nešto pod hitno ne učini, posledice će biti nesagledive“, napominje Sava Davinić.

I Ištvanu Verešu su uništeni usevi. Stradale su mu dve parcele pod suncokretom, a štetu procenjuje na 1.000 evra.

„Mi smo potpuno nezaštićeni. Ne mogu da verujem da poljočuvar u ovom ataru ne može da kontroliše šta se dešava. Prijavio sam slučaj policiji i sada čekam da vidim šta će se dalje preduzeti“, kaže Ištvan Vereš.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala