Srbi, gde god da ste, ne dajte svoje svetinje: Potresan govor ćerke čuvenog ratnog hirurga

Pratite nas
Srbi, gde god da ste, ne dajte svoje svetinje, poručila je Nina Vujošević, ćerka pokojnog dr Miodraga Lazića, u potresnom govoru prilikom posthumnog uručenja ordena Svetog Romana hirurgu koji je preminuo boreći se protiv epidemije virusa korona.

Nina Vujošević primila je orden koji je njenom ocu, čuvenom ratnom hirurgu dr Miodragu Laziću, dodelila Eparhija niška.

Orden joj je uručen na Vidovdanskoj akademiji u porti Sabornog hrama u Nišu.

Dr Miodrag Lazić - Sputnik Srbija
Čuveni srpski hirurg koji je spasao na stotine života preminuo od korone

Kako prenose Novosti, Nina se trudila sve vreme da ostane jaka, ali velika bol na njenom licu nije mogla da bude nevidljiva i bila je na ivici suza, održavši i potresan govor.

„Hvala vam na velikom priznanju u kome je još jednom odlikovan moj otac Miodrag Lazić, vaš doktor Lazar. U velikoj smo žalosti, ali smo izuzetno ponosni jer je odlikovan najvećim odlikovanjem Eparhije niške, ordenom Svetog Romana. Majke pričajte deci priče o našim herojima, Srbi, gde god da ste, ne dajte svoje svetinje. Čuvajte svoje heroje od zaborava, njima u čast pevajte „Marš na Drinu“, poruka je jasna, svi smo isti narod“, rekla je ona.

Kako je dodala ćerka hirurga koji je tokom rata u Bosni spasio na hiljade života, „pamtite ga po dobru, svi oni koje je dobrom zadužio i svi ostali koji su slušali priče koji su prerasle u legendu o njemu, ratnom i mirnodopskom lekaru, napaćenom srpskom narodu“.

„To je legenda koja je potrebna Srbima, legenda koja će nadživeti sva njegova dela. Stradao je na poslednjem bojnom polju, u akciji spasavanja u koje je dobrovoljno krenuo. Krenuo je ne osvrćući se, bez premišljanja i bez straha, jer on nije bio važan, bio je važan njegov narod, njegova otadžbina. Krenuo je sa izrekom cara Lazara koji je rekao: „Bolje da nas unuci žive pamte, nego da nas sinovi žive zaborave“. I sve to sa skromnom poslednjom željom: „Ispratite me sa pesmom Marš na Drinu. Večna slava herojima“, rekla je ćerka dr Lazića.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala