Patrijarh: Srbija bez Kosova nije Srbija

© AP Photo / Darko VojinovicSrpski patrijarh Irinej tokom svečanog paljenja badnjaka ispred crkve Svetog Save
Srpski patrijarh Irinej tokom svečanog paljenja badnjaka ispred crkve Svetog Save  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpska pravoslavna crkva apsolutno ostaje na stanovištu da je Kosovo neotuđivi deo Srbije, bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je uoči Vidovdana patrijarh Irinej.

Iako je ranijih godina imao običaj da jedan od najvećih praznika Srpske pravoslavne provodi na Kosovu, ovoga puta, zbog obaveza u Beogradu, srpski patrijarh neće putovati, prenosi Tanjug.

„Tamo je početak svega. Mi se moramo boriti za tu teritoriju i moramo pronaći put da ono ostane u okviru naše zemlje. Sila otima zemlje i gradove, ali ono što se njome otme jednog dana se može i povratiti. Upravo je Kosovo najbolji dokaz za to, jer je mnogo vremena bilo pod Turcima, pa je ipak oslobođeno”, rekao je Irinej za portal Nova.rs, prenosi Tanjug.

Govoreći o značaju Vidovdana i konteksta u kojem se obeležava, patrijarh je naglasio da Kosovo i Metohija čine temelj naše države, bez kojih „Srbija nije Srbija“.

„Tamo je počela naša kultura. Na tom prostoru se nalaze naše najveće svetinje i prolivena je ogromna krv od Vidovdana do danas“, rekao je on.

Patrijarh je dodao da je Kosovo „sveta zemlja, za koju se vezuje sva istorija srpskog naroda“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala