Opasno ili antirasistički - svetom krenula poruka: „Belog Isusa“ treba srušiti!

© Sputnik / Valerij Šustov / Uđi u bazu fotografijaIsus Hrist
Isus Hrist - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kako piše „Vašington tajms“, aktivista američkog pokreta „Black Lives Matter“ i bivši pastor Šon King smatra da je lik Isusa manifestacija „bele superiornosti“ i da zato treba demontirati statue, ikone i vitraže u hramovima.

„Mislim da statue belog Evropljanina, kako predstavljaju Isusa, treba da budu srušene. One su oblik bele superiornosti. To su uvek i bile. U Bibliji, kada je porodica Isusa želela da se sakrije, pogađajte gde su otišli? U Egipat! Ne u Dansku. Srušite ih!“, pozvao je Šon King tokom video-konferencije na Tviteru na temu kakvi likovi su nedopustivi nakon talasa protesta protiv rasizma u SAD i Evropi.

„Sve freske i vitraži belog Isusa, njegove evropske majke i njegovih belih prijatelja takođe treba da nestanu. Oni predstavljaju grubu formu bele superiornosti i nastale su kao instrument ugnjetavanja. To je sve rasistička propaganda. Sve to treba da bude srušeno“, nastavio je aktivista.

Po mišljenju bivšeg pastora, istorijski Isus je najverovatnije bio tamnoput i imao neke negroidne crte lica. Zaista, ovakvu rekonstrukciju su više puta predstavljale različite ekipe istraživača.

Šon King ne predlaže „ukidanje“ hrišćanstva, ali smatra da treba izmeniti evropsko evangelističko učenje u duhu savremenosti i njenih izazova.

Pristalice Kinga navode primere Isusovog lika koje su predstavljene u ikonografiji različitih naroda. Na primer, slike Bogorodice Marije i Isusa kod različitih rasa i naroda nalaze se u hramu Bogojavljenja u Nazaretu. Međutim, do sada niko nije pokušao da iz njega izbriše „belog“ Isusa.

Sličan poziv se čuo i u Nemačkoj od predsednika Federalnog saveta afroamerikanaca u toj zemlji  Žoa Maria Bemba. U seriji tvitova afroamerički aktivista je napisao da u svim zemljama sveta treba srušiti statue belih rasista, među kojima i Isusa Hrista. On je nazvao jevanđelja „belim rasističkim lažima“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala