Kiše i grad uništile srpsku poljoprivredu

© Foto : Ustupljeno SputnjikuU Požeškom polju izlila se Zapadna Morava, pod vodom su stotine hektara pod usevima i više domaćinstava.
U Požeškom polju izlila se Zapadna Morava, pod vodom su stotine hektara pod usevima i više domaćinstava. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obilne padavine koje su prouzrokovale poplave naročito na jugoistoku Srbije uništile su malinjake, zasade pšenica, odnele mostove i puteve. Evakuisano je 750 ljudi a vanredna situacija proglašena je u 27 opština.

Miroslav Ristić iz sela Kondželj u opštini Prokuplje mogao je samo bespomoćno da gleda kako nabujala Toplica odnosi sav trudu njegove porodice.

„Više od 40 hektara je bilo zasejano pšenicom  i detelinom a  jednom potezom sve je postala obična bara… Kombajn, traktor, freze… sva mašinerija je pod vodom. Voda je ušla u rezervoare, motore… Voćnjaci kad se natope tu roda nema… Ne znam šta da kažem. Sada su u selu procenitelji štete, i to je dobro, ali šta to nama vredi kada će trebati meseci da se zemljište sanira, što sve iziskuje dodatna ulaganja,“ priča ovaj mladi poljoprivrednik.

Sve je uništeno u njive ne možemo do septembra

U  kući je posle povlačenja vode ostao mulj. Neke ljude su kaže jedva uspeli da spasu, posebno starije, jer je voda bila metar i po, a negde i dublja.

„U suštini sve je uništeno, a ako krenu suše biće još gore, jer mi u njive nećemo moći sigurno do septembra,“ dodaje on.

Toplički kraj je pretrpeo najviše štete, a za petama su im i malinari iz Arilja. Prema procenama Asocijajcije malinara, u tom delu Srbije uništeno je više od hiljadu hektara malinjaka, kao i više od tri hiljade hektara drugih useva. Osim maline, kiša je uticala i na trešnje, jer je došlo do velikog pucanja plodova u procentima do 50 ili 60 odsto. Slična šteta je načinjena i višnjama. Jabuke, šljive i kruške su pretrpele manju štetu.            

Prioritet sanacija stambenih objekata

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjem Marko Blagojević za Sputnjik kaže da je procena štete u delu opština gde se voda povukla već počela a da će u ostalim taj proces početi vrlo brzo.

 

„Ono što je naš prioritet je da se prvo obradi šteta na stambenim objektima i da što je moguće pre organizujemo isplatu pomoći građanima čiji su stambeni objekti oštećeni u poplavama,“ objašnjava naš sagovornik.

Druga faza kako je naveo baviće se obnovom infrastrukture a u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede će se uraditi  i procena štete na poljoprivrednom zemljištu.

​„Kada budemo imali preciznu informaciju o tome napravićemo nekakav plan kako ćemo i šta raditi. Kao što sam rekao prioritet je isplata pomoći građanima čiji su stambeni objekti stradali i očekujem da će već polovinom jula početi prve isplate na osnovu nivoa oštećenja na objektima,“ ističe Blagojević.

Lokalne samouprave da procene štetu

On napominje da je na lokalnim samoupravama da urade procenu štete i kategorizaciju i da prema tim podacima urade rešenja o državnoj pomoći kojima će biti utvrđeno i pravo na pomoć i visina te pomoći.

„Nakon toga, kako to propisuje Zakon o opštem upravnom postupku i Zakon o obnovi, počinje i isplata pomoći. Vanredna situacija je proglašena u 27 opština  i gradova. U jednom broju opština vanredna situacija je proglašena na čitavoj teritoriji negde u delovima i shodno tome Vlada Srbije donosi odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode u tim lokalnim samoupravama i njihovim delovima,“ objašnjava on.

Tom odlukom Vlade aktivira se mehanizam ove kancelarije, potom se usvaja program obnove na osnovu kojih se propisuje šta će sve da se radi.        

Prve isplate plovinom jula

„U obnovu koje infrastrukture će se uložiti, odrediće se koliko novca će biti isplaćeno građanima,“ dodaje Blagojević.

Najviše su stradali delovi u slivu reka Zapadna Morava –Moravica, Skrapež, Ćetinja i Lužnoica, koje su trenutno u opadanju kao i i Jadr i Ljuboviđa.

​Poplavni talas se premestio na jugo-istok, a vrh je na reci Toplici u zoni Prokuplja i Doljevca gde se sprovodi vanredna odbrana od popalava, navodi se na sajtu „Srbija vode“. U Ljuboviji je za 24 sata palo 210 litara kiše, što odgovara količini koja padne u nekoliko meseci, a reka Ljuboviđa je uništila tri mosta, poplavila stotine kuće i poljoprivrednog zemljišta.

Obilne padavine uzrokovale su izlivanje reke Toplice, Kosanice i Blatašnice, a poplavljeno je 150 domaćinstava i više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta.

Uništeno stotine hektara useva

Vodosnadbevanje je prekinuto u Blacu, jer se voda zamutila zbog oštećenog vodovoda, a mnogi putevi su poplavljeni, pa je saobraćaj otežan.

​U Ljigu su padavine su oštetile useve i lokalne i regionalne puteve, pokrenuto je i nekoliko klizišta. Na području grada Kruševca je u dva dana palo 40 litara kiše po metru kvadratnom kiše što je dovelo do porasta vodostaja na rekama i bujičnim vodotokovima, zbog čega je grad u pripravnosti.

Izlila se i reka Skrapež u Kosjeriću i poplavio pedesetak objekata. Oko Tamnave i Kolubare preventivno su spremni džakovi i pesak, dok je reka Moravica kod Arilja odnela deo puta, pa je prema Ivanjici u prekidu na dva mesta. Voda opada kod Arilja, ali se voda iz kuća i dvorišta meštana još nije povukla, osim toga, pričinjena je velika šteta u poljoprivredi jer je uništeno između 70 i 80 odsto useva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala