Žurba da preuzme Budvu može skupo da košta vlast u Podgorici

© Sputnik / Nebojpa PopovićPolicija štiti zgradu Centra bezbednosti u Budvi
Policija štiti zgradu Centra bezbednosti u Budvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlast u Podgorici upregla je proteklih dana sve državne resurse kako bi samo dva mjeseca pred izbore u Budvi na brzinu preuzela vlast u toj najbogatijoj primorskoj opštini. Ova združena akcija crnogorskih državnih organa ipak nije urodila plodom i na kraju bi mogla skupo da ih košta.

Opozicija se pokazala žilavijom nego što se to očekivalo, dok se poruka premijera Duška Markovića da će država u Budvi „riješiti stvar za 15 minuta“ - suštinski pretvorila u zlokobnu najavu nasilja na ulicama prijestonice crnogorskog turizma.

Nakon svega revolt i zgražavanje građana na scene policijskog nasilja i premlaćivanja je sve veći, pa je već sada jasno da Budvani to neće olako zaboraviti.

Žurba DPS da na juriš zauzme Budvu

Pitanje koje u crnogorskoj uzavreloj društveno-političkoj zbilji sada lebdi u vazduhu glasi -  da li se DPS u suštini preigrao i u žurbi da na juriš zauzme Budvu sebi napravio veću daru nego mjeru. 

Kordon policije i okupljeni građani ispred Opštine Budva - Sputnik Srbija
Slučaj Budva: Kako se kupovinom odbornika mijenja lokalna vlast

Uzevši sve u obzir, analitičar Boško Vukićević smatra da bi nekome sa strane zaista moglo izgledati čudno da DPS, sa toliko strasti i nepopustljivosti putem političke korupcije i nasilja, istrajava u namjeri da samo dva mjeseca prije opštinskih izbora preuzme vlast u Budvi.

„Istrajavanje u protivpravnom preuzimanju opštinske vlasti vjerovatno potiče iz uvjerenja lokalnih funkcionera da će sa pozicija vlasti bolje pripremiti naredne izbore - tj. uobičajene krađe i manipulacije tokom njih. Osim toga, lokalno DPS rukovodstvo je željelo sa pozicija vlasti da ubere i "slatke plodove" predstojeće turističke sezone. Upravo su to bili osnovni razlozi za pokušaj preuzimanja vlasti političkom korupcijom, tj. promjenom strane Crnogorske partije i podmićivanjem nekadašnjeg poslanika Demokratskog fronta Stevana Džakovića“, obrazlaže Vukićević za Sputnjik.

Kratkovid potez

Međutim, takvo viđenje lokalnih funkcionera vladajuće partije i njihovih privezaka, kako dodaje - bilo je kratkovido.

Specijalci Crne Gore ispred Centra bezbednosti u Budvi - Sputnik Srbija
Neće protiv naroda: Crnogorski policajac skinuo uniformu zbog brutalnosti u Budvi

„Pojavom virusa korona svima je bilo jasno da će aktuelna turistička sezona biti najgora u novijoj istoriji Crne Gore, i da nikome ne ide u prilog da takvu katastrofalnu sezonu dočeka sa pozicija vlasti. Osim toga, nasilno preuzimanje opštine je povećalo ogorčenost naroda u Budvi, tako da je tamo trenutno antirežimsko raspoloženje građanstva apsolutno većinsko, što se moglo uočiti i iz raznih medijskih izvještavanja. Imajući sve to u vidu, uvjeren sam da su se državna centrala vladajuće partije, kao i ona lokalna, uvjerile da pokušaj nasilnog i prevarnog preuzimanja Budve predstavlja veliku političku grešku“, kaže Vukićević.

Zašto DPS ne želi da prizna grešku

Međutim, sa druge strane, kako dodaje ovaj analitičar - rukovodstvo DPS-a se u ovom trenutku više ne može povući i priznati tu grešku, jer bi za njih odupiranje jednog grada policijskoj represiji i njegovo održavanje opozicionog statusa predstavljao opasan presedan.

„To je osnovni motiv za brutalno policijsko nasilje u Budvi i širom Crne Gore. Podsjetiću, slična policijska brutalnost je uglavnom obilježavala terminalna stanja raznih diktatorskih režima tokom istorije", decidan je naš sagovornik.

Portparol Nove srpske demokratije (NSD) Marko Kovačević čiji se poslanici i funkcioneri na čelu sa gradonačelnikom Budve Markom Carevićem ovih dana nalaze na udaru, za Sputnjik kaže da je DPS u Budvi zapravo pokušao da svojom „starom taktikom kupovine odbornika prekroji narodnu volju, kako bi prije svega stekao određenu psihološku prednost pred parlamentarne izbore u avgustu“.

„Pokazalo se, međutim, da je i opozicija naučila kako da odgovori na takve poteze režima i uspjeli smo da se odupremo političkoj korupciji u režiji DPS-a. U DPS-u su shvatili odmah da su pogriješili ali povratka nije bilo. Ogoljeni su do kraja i vidimo da je Crna Gora već godinama u klasičnoj diktaturi. Narod to više ne želi da trpi. Trpjeće suzavac, trpjeće progone i hapšenja ali diktaturu više neće. Ustala je Crna Gora“, uvjeren je Kovačević.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala