Ruski helikopteri stižu u Republiku Srpsku

CC BY-SA 3.0 / Heli-Russia / Ruski helikopter "Ansat"
Ruski helikopter Ansat  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Republika Srpska kupila je tri ruska helikoptera „Ansat“ za potrebe policije, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Prvi helikopter stići će tokom septembra, dok će ostatak biti isporučen u maju naredne godine i januaru 2022. godine.

Dodik je naglasio da je nabavka realizovana je uprkos pritiscima zapadnih partnera da je spreče, i dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u januaru objavilo izbor dobavljača helikoptera po ceni od 22 miliona evra, a kao jedini ponuđač navedena je kompanija „Ruski helikopteri“.

CC BY-SA 3.0 / Heli-Russia / Ruski helikopter "Ansat"
Ruski helikopter Ansat  - Sputnik Srbija
1/3
Ruski helikopter "Ansat"
CC BY-SA 4.0 / Vitaly Kuzmin (cropped photo) / Ruski helikopter "Ansat"
Ruski helikopter Ansat  - Sputnik Srbija
2/3
Ruski helikopter "Ansat"
CC BY-SA 3.0 / Pavel Adzhigildaev / Ruski helikopter "Ansat"
Ruski helikopter Ansat  - Sputnik Srbija
3/3
Ruski helikopter "Ansat"
1/3
Ruski helikopter "Ansat"
2/3
Ruski helikopter "Ansat"
3/3
Ruski helikopter "Ansat"

Predrag Ćeranić dekan Fakulteta bezbednosti u Banjaluci kaže za Sputnjik da su u pitanju laki helikopteri koji služe za prevoz ljudstva u različitim situacijama.

Dobro je da MUP RS ima ove helikoptere

 „Od humanitarnih, dakle u nekim vanrednim situacijama kao što su elementarne nepogode, transporta povređenih do prebacivanja ljudstva na neku drugu tačku,“ navodi on.

Ćeranić podseća da je sedište antiterorističke jedinice MUP-a RS je Banjaluci, ali kao se ukaže potreba za intervencijom takvih snaga na primer u Trebinju, Istočnom Sarajevu ili bilo kojoj drugoj tački u RS mnogo je lakše da se obučeni ljudi prebace helikopterom radi neutralisanja opasnosti.  

„U svakom slučaju dobro  je da se MUP RS oprema. Oni su nedavno raspisali i konkurs za pet pilota koji bi posle testiranja u MUP-u RS bili upućeni u Beograd u Vojnu akademiju gde bi se školovali za pilote ovih i drugih helikoptera. Dakle, MUP posle konjičke policije, formira i jedinicu koja će biti u funkciji upravljanja helikopterima i sve u svemu ovo je dobar posao,“ uveren je naš sagovornik.

Policija RS je jedina zaštita

MUP RS je bivšu kasarnu JNA u Zalužanima, dodaje Ćeranić, potpuno prilagodilo novim potrebama i tu su smeštene antiterorističke jedinice, jedinice za podršku a opremljeno je i sa izuzetnim strelištem gde se može gađati snajperom, sa razdaljine od 1000 metara.

„Policija RS imam izuzetno opremljen trening centar kakva ne postoji u regionu a poznato je da je policija RS garant njene bezbednosti i jedina oružana sila i zaštita u svim situacijama. Dakle dobro je da imamo opremljenu i obučenu policiju i ja nabavku ovih helikoptera vidim upravo u tom svetlu,“ ističe on. 

Ćeranić ne krije da je ova nabavka ustalasala neke političke strasti u Sarajevu, ali podseća da se Hrvatska naoružava kroz donacije, ali i da Turska donira i prodaje čak i teško naoružanje Oružanim snagama BiH, pa ne vidi probleme da i RS kupi tri ruska helikoptera.

(Ne)standardni školski modeli

Inače helikopter „Ansat“ ima dva gasnoturbinska motora PW207K kanadske proizvodnje. Može da ukrca do 10 putnika ili 1.000 kilograma tereta. Osnovna varijanta Ansata ima 6,7 kubnih metara prostora u unutrašnjosti kabine. Za laku klasu helikoptera ovo je prostrano.

Ansat ima četvorostruki električni sistem komandi leta aviona. Rusko ministarstvo odbrane je septembra 2001. godine je donelo odluku da opremi helikopterske pilotske-škole ovim  modelom, tako je izrađena verzija „Ansat –U školski“, koji umesto skija na stajnom trapu ima točkove, dok su vrata kod ove verzije dvodelna i otvaraju se nagore i nadole.

Ovaj prototip je uspešno poleteo 2004, a letna ispitivanja su završena 2008. Prve serije od 20 komada „Ansata –U“ isporučene su Centrima za obuku pilota helikoptera 2010. godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala