Nemačke pretnje urodile plodom: SAD predlažu blaže mere protiv „Severnog toka 2“

© AP Photo / Julio CortezKongres SAD
Kongres SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Devet američkih kongresmena iz Republičke i Demokratske partije predložili su nacrt novog zakona o paketu sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“, a ove mere bi trebalo da su blaže nego što je to bio slučaj sa prethodnim paketom.

Ruski mediji ocenjuju da kada se na sto iznese novi paralelni predlog određenih mera, to znači da postoji konsenzus da se on i usvoji, budući da predstavlja svojevrsni kompromis.

Iako novi nacrt mera takođe podrazumeva proširenje već postojećih sankcija protiv gasovoda, između novog i starog paketa mera postoji suštinska razlika – ne odnosi se na testiranje i sertifikaciju cevovoda bez čega „Severni tok 2“ ne može da bude pušten u eksploataciju.

Pored toga, ove mere neće pogoditi sve dosadašnje učesnike u izgradnji gasovoda, već samo one kompanije koje u trenutku kada mere stupe na snagu i dalje budu pružale svoje usluge.

Podsetimo, protiv pređašnjih sankcionih mera Nemačka se oštro usprotivila i zapretila da će uvesti recipročne mere protiv senatora koji su te sankcije i inicirali.

Pored toga, jedna od recipročnih mera koja se mogla čuti u Berlinu bila je i da bi Nemačka mogla da uvede dažbine na uvoz američkog gasa u slučaju da se pritisci Vašingtona na realizaciju projekta izgradnje „Severnog toka 2“ nastave.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala