Kremlj podsetio Japan čiji su Kurili

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaKremaljski dvorac u Moskvi
Kremaljski dvorac u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra da Rusija ima pravo da vrši geološka istraživanja na Kurilima. Metali koji se tamo iskopavaju koriste se u raketnoj industriji.

„Rusija ima apsolutno suvereno pravo da vrši sve vrste istraživanja na svojoj teritoriji“, prokomentarisao je Peskov nezadovoljstvo Japana istraživanjima u blizini Kurila.

Predstavnik predsedništva društvene organizacije „Oficiri Rusije“, general Sergej Lipovoj rekao je za Sputnjik da Rusija ne krši nikakve međunarodne zakone na Kurilima.

Japan vrlo nervozno reaguje na sve naše odluke koje se odnose na region Južni Kurili, ali sve to ima za cilj da Rusija ne zaboravi njegove zahteve oko Kurilskim ostrvima. To se ponavlja i nije vredno pažnje“, rekao je Lipovoj.

On je dodao da Rusija na Kurilima eksploatiše rude koje se koriste, između ostalog i u raketnoj industriji. Tamo su stalna istraživanja koja ne predstavljaju nikakvu pretnju Japanu.

Ranije je objavljeno da je Japan je uputio Rusiji protestnu notu zbog geoloških istraživanja u Ohotskom moru, između ostalog, u oblasti ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, saopštio je generalni sekretar japanske vlade Jošihide Suga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala