„Kosovski Džordž Vašington“: Bajden, Olbrajtova i Petrič o Tačiju /foto/

© Sputnjiku ustupio Nebojša GrujičićNaslovna strana knjige „Nova država, moderni državnik – biografija Hašima Tačija“
Naslovna strana knjige „Nova država, moderni državnik – biografija Hašima Tačija“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rođeni političar, vizionar, državnik, tvorac „bastiona demokratije“ neki su od epiteta kojima su predsednika Kosova opisali bivši visoki zvaničnici najmoćnijih zapadnih zemalja, a te misli o Tačiju odštampane su na zadnjoj korici njegove američke biografije.

Posle podizanja optužnice Specijalnog suda Kosova protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i njegovog OVK kompanjona Kadrija Veseljija zbog ubistva skoro stotinu ljudi, podsećamo na hvalospeve koje su bivši zapadni zvaničnici, ne tako davno, izrekli o komandantu Zmiji.

Na zadnjoj korici knjige „Nova država, moderni državnik – biografija Hašima Tačija“ Rodžera Bojza i Suzi Džeger objavljene u Sjedinjenim Državama 2018. godine, svoje mišljenje o komandantu Zmiji dali su i bivši visoki zvaničnici SAD.

„Hašim Tači je Džordž Vašington Kosova“, napisao je Džo Bajden, bivši potpredsednik SAD.

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt navela je da je tokom konferencije u Rambujeu uvidela da je Tači „rođeni političar“.

„Njegov angažman za vreme i posle rata učvrstio je moje mišljenje o njegovoj političke sposobnosti. Verujem u njegovu viziju – viziju koja je nedostajala Kosovu“, dodala je Olbrajtova.

© Sputnjiku ustupio Nebojša GrujičićZadnja korica knjige „Nova država, moderni državnik – biografija Hašima Tačija“
„Kosovski Džordž Vašington“: Bajden, Olbrajtova i Petrič o Tačiju /foto/ - Sputnik Srbija
Zadnja korica knjige „Nova država, moderni državnik – biografija Hašima Tačija“

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo i visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič ocenio je da je Tači napisao „važno poglavlje moderne evropske istorije kroz dva ključna događaja – vodio je Kosovo do deklaracije o nezavisnosti i, pet godina kasnije, do istorijskog sporazuma sa Srbijom o normalizaciji odnosa između dve susedne zemlje“.

Republikanski senator Bob Dol ocenio je da je „Tačijev put – put Kosova“.

„Kosovo je imalo neverovatan put a čovek koji je najzaslužniji za razvoj ovog bastiona demokratije na Balkanu je predsednik Hašim Tači“, smatra senator Bob Dol.

Svoje izlive poštovanja i divljenja komandantu Zmiji izrekao je i bivši britanski ministar odbrane i generalni sekretar NATO lord Robertson.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala