Kina i Indija ponovo šalju vojsku i naoružanje na granicu

© REUTERS / Danish IsmailIndijska vojska u istočnom Ladahu, na granici sa Kinom
Indijska vojska u istočnom Ladahu, na granici sa Kinom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Indija prati raspoređivanje kineske vojske u istočnom Ladahu, a vlasti Nju Delhija šalju u taj region dodatne kontigente, prenosi „Tajms od Indija“, pozivajući se na indijske vojne izvore.

Ističe se da su na granicu sa Kinom poslate tri indijske pešadijske divizije, a svaka od njih broji od 10.000 do 12.000 vojnika. Osim toga, kod granice su rasporedili i tenkove i artiljeriju, a lovci Vazduhoplovnih snaga Indije redovno patroliraju teritorijom.

Vojni izvori tvrde da Nju Delhi time pokušava da spreči „dalju invaziju Pekinga“ u oblasti Depsang Buldž. Kako se navodi, ranije je kineska vojska rasporedila motorizovanu, streljačku i mehanizovanu diviziju u Ladahi. Kineski vojnici takođe podižu novi logor i izviđačnice u dolini reke Galvan.

Indija i Kina su se 23. juna dogovorile da preduzmu mere kako bi smanjili napetost na spornoj pograničnoj teritoriji u Ladahi. To se dogodilo nakon što su u toj oblasti desetine vojnika indijske vojske poginuli u pucnjavi. Pored toga, indijski mediji su pisali da su poginula i 43 kineska vojnika. Peking tvrdi da su indijske trupe počele da grade odbrambenu infrastrukturu na kineskoj strani granice, što je Indija demantovala. Izvori odbrane u Nju Delhiju rekli su da je Kina ta koja postavlja put u Ladahu što nije prihvatljivo za Indiju.

Granični spor Indije i Kine traje decenijama i uključuje 3.488 kilometara dugu demarkacionu liniju, formiranu nakon rata dveju zemalja šezdesetih godina.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala