Intenzivno testiranje vakcine protiv korone u Rusiji: Dobrovoljci ispričali kako se osećaju

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranja vakcine protiv virusa korona u Rusiji
Testiranja vakcine protiv virusa korona u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prva i druga grupa dobrovoljaca koji učestvuju u testiranju vakcine protiv virusa korona, koje sprovodi Ministarstvo odbrane Rusije i Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“, dobro se osećaju, prenosi portal „Crvena zvezda“.

Dobrovoljci su od početka testiranja pod medicinskim nadzorom u bolnici „N.N. Burdenko“.

„Kada su me vakcinisali nisam skoro ni osetio – kao obična injekcija u rame. Nema nikakvih simptoma – temperatura je normalna, 36,6. Čak me ni glava ne boli. Govorili su da nećemo imati apetita, a mi jedemo više nego ranije. Na mestu uboda ostala je samo tačka, ne osećam nikakav bol“, rekao je dobrovoljac Sergej.

Drugi učesnik u ispitivanju vakcine, Nikolaj, rekao je da nije imao nikakve zdravstvene promene nakon vakcinisanja.

„Očekivalo se da će se povisiti pritisak, temperatura, ali ništa od toga se nije desilo. Pripremao sam se za promene i čekao šta će biti. Upozoravali su nas da se mogu pojaviti određeni simptomi. Ali ništa se nije desilo“, rekao je on.

Dobrovoljac Jurij je rekao da vakcina nije imala nikakav negativan uticaj na njega.

Prema rečima anesteziologa-reanimatologa Olega Čihlajeva, nisu primećene nikakve komplikacije ili neželjene reakcije kod učesnika eksperimenta, niti je njihovo zdravstveno stanje pogoršano.

„Dobrovoljci su pod stalnim nadzorom medicinskih stručnjaka koji imaju iskustva sa sprovođenjem kliničkih testiranja lekova, uključujući i vakcine“, rekao je on.

Klinička testiranja ruske vakcine počela su da se sprovode na prvoj grupi od 18 dobrovoljaca 18. juna. Nakon pet dana njima se priključila i druga grupa. Planirano je da eksperiment bude završen do kraja jula.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala