Burno zbog Budve na sjednici Odbora za bezbjednost crnogorske skupštine

© Sputnik / Nebojša PopovićOdbor za bezbednost Skupštine Crne Gore
Odbor za bezbednost Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Skupštini Crne Gore vođena je burna diskusija na sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj je zbog eskalacije tenzija u Budvi, po dogovoru, trebalo da budu prisutni ministar unutrašnjih poslova Melvudin Nuhodžić i direktor policije Veselin Veljović, ali se oni nisu pojavili.

Predsjednik skupštinskog odbora Branko Čavor (DPS) nije naime prihvatio predlog poslanika Demokratskog fronta (DF) da Nuhodžića i Veljovića pozove na današnju sjednicu, već je to saslušanje odloženo za ponedeljak. Kako je rekao, tražio je dodatne informacije o događanjima u Budvi.

Osnovna primjedba opozicije na odlaganje saslušanja čelnih ljudi policije bila je ta da je situacija u Budvi i čitavoj Crnoj Gori toliko uzavrela da do ponedeljka može biti kasno.

"Mi moramo ovdje danas da imamo ministra da bismo tražili ostavke i odgovornost. Imamo najavu da će sjutra u Budvi opet biti zloupotreba crnogorske policije. Može se očekivati ponovna eskalacija terora. Imamo saznanja da među "policijom" ima pripadnika narko kartela iz Hrvatske  Albanije, Kosova i BiH, kao i da je policija izvršila napad na djecu opasnim bojnim otrovima koji su Ženevskom konvencijom zabranjeni i u ratu”, kazao je Nebojša Medojević, poslanik DF, imajući u vidu incident u Budvi od pre dva dana kada je policija bacila suzavac.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović pozvao je sve članove Odbora za bezbjednost da trajno napuste to skupštinsko tijelo.

"Nacionalno koordinaciono tijelo je sinoć donijelo odluku o zabrani političkih okupljanja i zabrani litija. Znate da će u nedjelju biti litije. Znate i da ako se prema mitropolitu Amfilohiju bude primjenjivala „demokratija policije“, mi dolazimo do ivice građanskih sukoba u Crnoj Gori”, upozorio je Bulatović

Podsjetio je i da se sjutra u Budvi održava sjednica Skupštine opštine na osnovu, kako je istakao, ukradene volje građana i na nelegitiman način, a što će, upozorio je, ponovo izazvati tenzije.

“Mi se nalazimo u situaciji da je svaki poslanik opozicije u parlamentu ponižen”, ocijenio je Bulatović.

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić predložio je da sa direktorom policije pokušaju da razgovaraju danas. "Ako će biti ovo što se očekuje tokom vikenda, bolje da danas govorimo o tome nego u ponedjeljak kada atmosfera može biti još više zagrijana", dodao je.

Poslanik SNP-a Srđan Milić pozvao je nadležne državne organe da poštuju Ustav i zakone Crne Gore, naglasivši da Odbor ima obavezu da pozove ministra i direktora policije. 

„Vi ćete biti odgovorni za ono što će se desiti, a ako oni ne dođu, oni će biti odgovorni“, kazao je Milić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala