Amerikanci bi da napakoste Kini preko „Eriksona“ i „Nokije“

© AP Photo / Lehtikuva/Jussi NukariKompanija Nokija u Finskoj
Kompanija Nokija u Finskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka administracija spremna je da podstakne lidere američkog tehnološkog sektora, kao što je „Cisko Sistems“, da preuzmu kontrolu nad evropskim kompanijama „Erikson“ i „Nokija“, kako bi napakostili Kini, piše „Vol strit džurnal“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema navodima lista, Belom kućom kruži izveštaj čiji su autori, između ostalih, bivši direktor NASA Deniel Golduin i bivši član rukovodstva „Nokije“ Hosein Muin. U dokumentu se govori o formiranju tehnološkog konzorcijuma, pod okriljem SAD, koji će biti konkurencija kineskoj kompaniji „Huavej“. Grupa privatnih investicionih firmi, na čelu sa „Serberus kapital“, pozitivno ocenjuje inicijativu.

Vašington bi za evropske kompanije mogao obezbediti poreske povlastice ili pružiti državnu podršku preduzećima koja pristanu da kupe „Erikson“ i „Nokiju“. Međutim, američke tehnološke kompanije nisu previše zainteresovane za preuzimanje kompanija druge klase.

U maju 2019. godine predsednik SAD Donald Tramp potpisao je ukaz o vanrednoj situaciji u cilju zaštite američke informacione i komunikacione infrastrukture od stranih pretnju, a kompanija „Huavej“ se našla na crnoj listi.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala