Amerika svrstala ruski ledolomac „Ivan Papanjin“ u ─ ofanzivno naoružanje

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaPatrolni brod, ledene klase "Ivan Papanjin"
Patrolni brod, ledene klase Ivan Papanjin  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ledolomac „Ivan Papanjin“ je ofanzivno naoružanje, jer je u stanju da nosi krstareće rakete „Kalibar“, izjavio je komandant ratne mornarice SAD u Evropi i Africi, admiral Džejms Fogo.
„Rusija se agresivno približava Arktiku. Ta zemlja je nedavno predstavila novi ledolomac 'Ivan Papanjin' koji može da nosi krstareće rakete 'Kalibar'. Već sam nekoliko puta postavio ovo pitanje i učiniću to opet: ko postavlja rakete na ledolomce? Neke zemlje stavljaju odbrambeno naoružanje na svoje ledolomce, ali 'Kalibar' nikako nije odbrambeno oružje“, izjavio je on.

On je dodao da SAD vide novu sferu konkurencije na Arktiku, gde su potrebne snažne flote kako bi se zaštitili opšti interesi i osigurao normalan protok trgovinskih tokova.

Veliki patrolni brod ledene klase „Ivan Papanjin“, koji je napravio Centralni pomorski konstruktorski biro „Almaz“, objedinjuje funkcije remorkera, patrolnog broda i ledolomca. Projekat pripada novim generacijama brodova Ratne mornarice Rusije.

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaSvečanost povodom porinuća patrolnog broda „Ivan Papanjin“ u Sankt-Peterburgu
Amerika svrstala ruski ledolomac „Ivan Papanjin“ u ─ ofanzivno naoružanje - Sputnik Srbija
Svečanost povodom porinuća patrolnog broda „Ivan Papanjin“ u Sankt-Peterburgu

Namenjen je zaštiti i monitoringu vodnih resursa u teškim ledenim uslovima, pratnji i remorkiranju zadržanih brodova do luke, podršci pomoćnim brodovima, kao i učešću u akcijama spašavanja i prevozu specijalnog tereta.

Multifunkcionalni patrolni brod ledene klase biće u stanju da savlada led debljine do 1,7 metara. Ima kapacitet oko devet hiljada tona, trup dužine 100 metara, širine oko 20 metara, kreće se oko 18 čvorova u punoj brzini i ima autonomnost plovidbe oko 70 dana.

Brod će biti opremljen prenosnim protivavionskim raketnim sistemom i artiljerijom, a imaće radarsku stanicu za praćenje vazdušne i nadvodne situacije i hidrometeorološku stanicu. Takođe će moći efikasno da izvršava zadatke u arktičkoj zoni, kako samostalno tako i kao u sastavu grupa ratnih brodova.

„Ivan Papanjin“, po projektu 23550, porinut je u oktobru 2019. godine, a trebalo bi da bude isporučen 25. novembra 2023. godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala