Amerika namerava da kazni Evropu pomoću piva

© REUTERS / Michaela RehleOktobarfest u Minhenu
Oktobarfest u Minhenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izvoz piva iz Evrope u SAD mogao bi biti skoro u potpunosti prekinut ukoliko SAD odobre nove carine, rekao je generalni sekretar Evropskog udruženja pivara Pjer Olivje Beržeron.

Uprava američkog Trgovinskog predstavnika saopštila je da nameravaju da uvedu stopostotne carine na uvoz proizvoda iz Francuske, Nemačke, Španije i Velike Britanije, kao što su masline, džin i pivo. Takođe planiraju da povećaju postojeće takse na uvoz evropskog sira, jogurta i aviona.

Predstavnik pivara je izjavio da isporuke piva u SAD čine 30 odsto ukupnog izvoza van granica Evrope.

„Najavljene američke stopostotne carine su iznenađenje. Ranije su planirali da uvedu carine na bezalkoholno pivo. Carine u tom obimu su bez presedana, to bi moglo 'osušiti' veliki deo izvoza“, rekao je on.

Prema mišljenju Beržerona, najviše će stradati mali i srednji proizvođači piva.

„Velike kompanije imaju proizvodne pogone u SAD, i oni neće pretrpeti štetu. Ali za veliki broj malih i srednjih proizvođača to će biti katastrofa“, dodao je on.

Prošle godine je Svetska trgovinska organizacija (STO) odobrila uvođenje carina na robu iz EU u vrednosti od 7,5 milijardi dolara. Evropska unija je zatražila od STO dozvolu za uvođenje carina na američke proizvode u vrednosti od 11,2 milijarde dolara. Organizacija bi trebalo da donese odluku u julu. Stručnjaci smatraju da bi sve veće nesuglasice mogle dovesti do trgovinskog rata između SAD i EU.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala