Rusija Americi: Isporukama oružja Kijevu samo pogoršavate situaciju u Donbasu

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika pogoršava sukob u Donbasu time što isporučuje oružje Kijevu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Obratili smo pažnju na saopštenje pres-službe ambasade SAD u Kijevu o isporukama američkog naoružanja i vojne opreme Ukrajini, uključujući protivtenkovske raketne komplekse u vrednosti od 60 miliona dolara. Naša procena takvih koraka Vašingtona je dobro poznata i ne menja se - pumpanje ukrajinskih oružanih snaga proizvodima vojne namene samo se pogoršava sukob na jugoistoku zemlje, podstičući revanšističko raspoloženje kijevske 'ratne partije'“, izjavila je Zaharova na brifingu.
Lansiranje protivtenkovskog vođenog raketnog sistema Džavelin - Sputnik Srbija
Ukrajina dobila prve američke rakete za sisteme „Džavelin“

Ona je takođe rekla da prisustvo američkih vojnika na vežbama u Ukrajini protivreči Minskom paketu mera, koji predviđa povlačenje svih stranih snaga sa teritorije Ukrajine.

Rusija sama bira svoje heroje i praznike

Komentarišući „protest“ Ukrajine protiv održavanja parade na Krimu, Zaharova je izjavila da „predstavnicima Kijeva nije dosadilo da daju izjave koje su rezultat iskrivljene percepcije stvarnosti“.

„Juče se Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine istaklo još jednom u nizu izjavom - (protestnom) notom upućenom ruskom Ministarstvu inostranih poslova, u kojoj je (ukrajinsko) Ministarstvo izrazilo snažan protest u vezi sa održavanjem parade na Krimu povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom bez, kako je istaknuto, 'nekakve koordinacije s Kijevom'. Želim još jednom da podsetim da je Krim sastavni deo Ruske Federacije i pitanja održavanja bilo kakvih manifestacija na njenoj teritoriji odlučuju i isključivo će se odlučivati ruske vlasti“, rekla je portparolka.  

Ona je dodala da će Rusija sama odrediti „koje heroje da slavi i kako da obeležava svoje praznike“.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uputilo je u sredu Moskvi protestnu notu zbog Parade pobede koja je održana na Krimu, kao i u samoproglašenim Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici. Kijev je okarakterisao vojne parade kao „provokaciju“ i „ozbiljnu pretnju evropskoj bezbednosti“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala