Gaspromove brodove prati ruska vojna flota

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuska ratna flota na paradi u Sankt Peterburgu
Ruska ratna flota na paradi u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski vojni brodovi pratili su brodove za logistiku „Gasprom flote“ koji učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, piše portal „EADaily“.

Ruske brodove je u Sredozemnom moru pratila korveta „Vasilije Bikov“, koja je plovila ka Baltičkom moru na paradu u čast Dana ratne mornarice Rusije u Sankt Peterburgu.

Portal je naglasio da je brodove od Indijskog okeana do Sueckog kanala pratila fregata „Admiral Grigorovič“ i remorker „Profesor Nikolaj Muru“.

U sastav „Gasprom flote“ ulaze brodovi „Ostap Šeremeta“ i „Ivan Sidorenko“. Prema podacima portala za navigaciju „Marinetraffic“ i „Vesselfinder“, oni su 24. juna doplovili do Malte radi dopune goriva. Kako se naglašava, nedaleko od tog mesta nalazi se brod „Solitaire“, koji je postavljao cevi za „Severni tok 2“, ali je obustavio rad nakon usvajanja američkih sankcija. „Ostap Šeremeta“ i „Ivan Sidorenko“ treba da stignu do Gibraltara 30. juna.

Zadatak brodova „Gasprom flote“ je i da osiguraju gradnju gasovoda. U nemačkoj luci Mukran se nalaze ruski brodovi „Akademik Čerski“ i „Fortuna“, koji mogu završiti „Severni tok 2“. Za svakog od njih su potrebna po dva broda za logistiku.

Gasovod „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje promovišu tečni prirodni gas u EU.

SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope. Ruska strana je više puta izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala