Dodik: Srpsko-ruski hram u Banjaluci biće gotov za dve godine

© Sputnik / Dejan SimićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je u Moskvi prisustvovao Paradi pobede i imao susrete sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i drugim ruskim zvaničnicima, najavio je da će u naredne dve godine u Banjaluci biti završen srpsko-ruski hram Preobraženja Gospodnjeg.

Dodik je rekao da predstavnici Republike Srpske očekuju tim povodom posetu ruskog predsednika.

„U Banjaluci se pravi pravoslavna crkva. Ova crkva biće replika crkve koja je bila u Kremlju. Planirano je da gradnja bude završena u naredne dve godine. Kada uspemo da sve završimo, nadamo se da će biti prilika da primimo Vladimira Putina. Za nas bi to bio istorijski datum“, rekao je Dodik za RIA Novostima.

U Banjaluci se realizuje projekat izgradnje srpsko-ruskog kulturnog centra i petokupolnog hrama u ruskom stilu na površini od 6.500 metara kvadratnih.

U banjalučkom naselju Aleja centar 17. septembra 2018. godine osveštan je temelj srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra koji se gradi u čast ruske carske porodice Romanov.

Temelje su osveštali Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, vikar moskovskog patrijarha arhiepiskop jegorevski Matej, vladika sremski Vasilije i umirovljeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala