Bugarska služba bezbednosti: Uspešno proterujemo ruske obaveštajce

© Flickr / ResoluteSupportMediaBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska agencija za nacionalnu bezbednost saopštila je o uspešnom suprotstavljanju ruskoj obaveštajnoj aktivnosti u 2019. godini - proterivanju ruskih diplomata, zabrani ulaska Leonidu Rešetnjikovu i Konstantinu Malofejevu i odbijanju izdavanja vize diplomati, koji je trebalo da preuzme funkciju vojnog atašea, prenose mediji.
„Nakon dobijenih informacija, Državna agencija za nacionalnu bezbednost sprovela je niz akcija kako bi zaustavila ciljane pokušaje diplomata iz ambasade Ruske Federacije da na neregularan način dobiju tajne informacije“, navedeno je u izveštaju agencije, a prenosi Bugarska nacionalna televizija.

Pored toga, ulazak u zemlju zabranjen je petorici stranih državljana (nije precizirano koje zemlje) zbog aktivnosti koja „predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost“.

Agencija ističe da prošle godine u Bugarskoj nisu otkrivene terorističke pretnje. Borba protiv kriminala u finansijskoj sferi ostala je prioritet u radu agencije. Ona je takođe upozorila na rastući trend među građanima da odbiju vakcinaciju, što „nosi velike rizike u kontekstu masovne migracije iz zona sa dugoročnim deficitom imunološke zaštite.

Podsetimo, u septembru prošle godine predsednik bugarskog pokreta „Rusofili“ Nikolaj Malinov optužen je za špijunažu u korist Rusije i kontakt sa Rusom Leonidom Rešetnjikovim, general-pukovnikom Unutrašnje obaveštajne službe u penziji. Ruskom biznismenu Konstantinu Malofejevu bio je zabranjen ulazak u Bugarsku na 10 godina.

U oktobru 2019. godine Bugarska je proterala ruskog diplomatu Malinova zbog sumnje da je umešan u špijunažu, a krajem te godine je obelodanjeno da je Rusija preduzela kontramere i proglasila bugarskog diplomatu personom non grata. Bugarski predsednik Rumen Radev optužbe protiv Malinova nazvao je apsurdnim.

Bivši ministar inostranih poslova Bugarske Solomon Pasi rekao je da su svi zaposleni u ruskoj ambasadi špijuni u Bugarskoj. Ta zemlja je u oktobru proterala zaposlenog u ruskoj ambasadi, jer je osumnjičen za špijunažu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala