Amerika optužuje Rusiju da želi da rasformira NATO

© AP Photo / Virginia MayoZastave NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu
Zastave NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni izaslanik američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli izjavio da je da Rusija navodno ima „paralelni projekat“ da rasformira NATO i tom prilikom uverio da to neće proći uspešno.

On je, s druge strane, predložio Rusiji da svoje napore usredsredi na drugi problem - na to što Kina jača svoje snage.

„Rusija ima paralelni projekat kojim pokušava da rasformira NATO. To se neće desiti. Rusija treba da se fokusira na stvarne probleme, kao što je skriveno povećanje (snaga) Kine“, napisao je on na svom Tviter nalogu.

​Podsetimo, u Beču su 22-23. juna održane rusko-američke konsultacije o strateškoj stabilnosti, koje su trajale deset časova. Moskva i Vašington razgovarali su o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja i drugim važnim pitanjima.

Konsultacije o strateškoj stabilnosti i kontroli naoružanja održane su iza zatvorenih vrata. Rusku delegaciju je predvodio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, a američku Maršal Bilingsli.

Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija
Deset sati razgovora u Beču: Šta su se dogovorili Amerikanci i Rusi?

S tim u vezi, Rjabkov je rekao da je Amerika stavila do znanja da još nije donela odluku o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), kao i da su se predstavnici Rusije i SAD dogovorili o formiranju nekoliko ekspertskih grupa. Specijalni izaslanik američkog predsednika je pozitivno ocenio pregovore između ruske i američke strane i dodao da su se Amerika i Rusija dogovorile da održi novi sastanak o strateškoj stabilnosti u Beču čim se pruži prilika za to.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala