Američki analitičar za Sputnjik: Pred nama je najveća kriza od vremena Velike depresije

© Flickr / Reuben IngberFinansijska kriza u Americi
Finansijska kriza u Americi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Progniza MMF pokazuje da se ukupni gubici svetske ekonomije od virusa korone mogu uporediti sa posledicama Velike depresije 1930-ih godina prošlog veka, rekao je za Sputnjik direktor američkog fgonda „Principal Investors“ Kajl Šostak.

Međunarodni monetarni fond objavio je novu prognozu razvoja svetske ekonomije. U njoj se navodi da će svetski BDP na kraju ove godine pasti za 4,9 odsto, SAD za 8 odsto, evrozone 10,2 odsto.

„Statistika MMF govori da će, prema istorijskim merilima, pad biti veći od ukupnih gubitaka finansijske krize 2008-2010. godine i biće analogična posledicama Velike depresije 1930-ih godina prošle godine“, naveo je Šostak.

Po njegovim rečima, ukupni gubici svetske ekonomije će ove godine iznositi više od 12 hiljada milijardi dolara.

„Neverovatna cifra, imajući u vidu da pre godinu dana niko nije mogao ni da pretpostavi da će se desiti ovakva kataklizma i ovakvi gubici“, rekao je on.

Ekspert je dodao da će, prema očekivanjima, svetska trgovina pasti za 12 odsto.

„Međunarodna trgovina koja se nalazi u kolapsu, sa svojim prekinutim lancima isporuka, značajno će otežati oporavak kako razvijenih ekonomija, tako i onih u razvoju“, objasnio je on.

Nije isključeno da ova prognoza može biti revidirana, smatra investitor.

Prognoza MMF krije u sebi rizike precenjivanja, ali i potcenjivanja težine nastale situacije“, objasnio je sagovornik agencije.

Vest o izradi vakcine i lečenje virusa korone mogu podstaći i poboljšati mobilnost stanovništva, potrošnju, raščistiti put brzom finansijskom oporavku, dok sa druge strane novi talasi širenja virusa koji se najavljuju mogu sahraniti ovaj krhki rast, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala