Američka duboka država i Nemačka ruše pregovore Prištine i Beograda

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Objavljivanje optužnice Specijalizovanog tužilaštva za zločine počinjene na Kosovu, protiv Hašima Tačija dan uoči planiranog puta zvaničnika Prištine i Beograda u Brisel i Ameriku jeste guranje klipa u točkove pregovorima veruje, Ramuš Tahiri politikolog sa Kosova.

On napominje da je potpuno jasno da je tajming tempiran, jer neko ne želi da se Trampova administracija bavi ovim pregovorima.

„Optužnice su bile napisane još u aprilu, i još tada su mogle da budu obelodanjene. Sada imamo situaciji da su obelodanjene dan uoči pregovora u Briselu, i tri dana uoči pregovora u Americi, bez potvrde istražnog sudije, koji ima rok do 24. oktobra da ih potvrdi ili odbaci“, kaže Tahiri.

Cilj je da se udalji Amerika iz pregovora

Naš sagovornik sa Kosova takođe napominje da se Kosovo sada našlo u nezavidnoj situaciji, a moguće je da će Hašim Tači kao moralni čin, ako sud potvrdi optužnicu, podneti ostavku. U tom slučaju, do novih izbora zamenjivaće ga Vljosa Osmani, predsednica parlamenta, koja je javno podržala vladu Aljbina Kurtija iako je član stranke Ise Mustafe.

​Avdulah Hoti, premijer privremenih institucija Kosova takođe, ostaje sa krnjom vladom što opoziciji daje prostor da je obori. Ako scenario bude takav, kaže Tahiri, narednih godinu dana nema niša od nastavka pregovora sa Beogradom.

„Ovo je bilo najnezgodnije vreme da se sud oglasi, a spekuliše se da optužnice nije objavio zvanično predsednik suda već pres služba bez njegovog znanja. Zbog toga je najavljeno da će se u sudu sprovesti istraga. Niko nije protiv toga da se pravda istera do kraja, ali ovo je iznenađenje i za samog Ričarda Grenela, što nam govori da ovo nije delo zvanične Amerike. Tači je bio u Tirani kada se ovo obelodanilo i spremao se da leti za Beč, ali se vratio na Kosovo. Stav Amerike je jasan da oni ne razgovaraju sa optuženima za ratne zločine, tako da je Tači morao da odustane od puta. Hoti, s druge strane ne ide za Vašington jer smatra da zbog objavljenih optužnica ima posla na Kosovu. Ja mislim da je trebalo da ide u Vašigton,“ napominje Tahiri.  

Optužnice objavljene bez dozvole?

Naš sagovornik ipak ne zatvara sve opcije za nastavak pregovora jer kaže da postoji mogućnost da sud na Kosovu već u ponedeljak razmatra optužnice i da, ako ih odbaci kao neosnovane, pregovori možda i mogu da budu nastavljeni, ali Pandorina kutija je otvorena i teško da će se lako zatvoriti.

Politikolog Stefan Filipović smatra da je ovo posledica toga što se politika Kosova oslonila samo na jednu stranu.

„Očigledno je da se sada pokazalo da se vodi pogrešna politika koja nema plan ‘B’. U isto vreme jasno je da će sve što se dešava ići preko naših leđa, jer zaustavljanje pregovora za Srbe sa Kosova i Metohije znači odlaganje formiranja Zajednice srpskih opština. Velike sile su velike sile i mi tu ne možemo ništa. Odluke se donose u skladu sa trenutkom prema potrebama velikih i to je strategija na koju ne može da se utiče,“ zaključuje Filipović.

Umešana i Nemačka

Nedžmedin Spahiu politikolog za razliku od prethodna dva sagovornika kaže da Trampova Amerika očito ispunjava sve želje Srbiji.

„Hteli ste da imate optužene za zločine – imate ih. Ne vidim sad šta je problem. Ovde neko nekome ide na ruku, ali ne znam zašto. Vi nećete da priznate Kosovo, hoćete da pregovarate ali pod vašim uslovima. Ne vidim razlog da se sada oko ovih stvari pravi tolika pompa, jer Hoti može da ide na pregovore i u Ameriku i u Brisel tako da nema razloga da se razgovori zaustavljaju,“ ističe on.

​Po njegovom mišljenju pregovori su postali politička igra na globalnom političkom planu, u vreme nepoverenja koje vlada između EU i Amerike, pa stoga nije daleko od pomisli da je neko iz EU umešao prste kako bi pokušao da pregovore zadrži na evropskom tlu.

„Mada, iskreno govoreći, EU toliko kasni za Amerikom da mislim da neće uspeti da ostvari svoj plan ako joj je to namera,“ dodaje Spahiu.

Kosovski mediji spekulišu da je Nemačka preko svojih kontakata iz Amerike (takozvane „duboke države“ koja je u stvari uporedni sastav, koji svoje partikularne interese nameće kao opšte) koji nisu na strani sadašnje američke administracije, uticala na ovu situaciju, kako bi Ameriku ostavila po strani barem do samita u Parizu.

Demo Beriša predsednik Matice Albanca u Srbiji ne misli da su ovo samo spekulacije već tvrdi da je – istina. 

„Nemački uticaj je bio veoma bitan u ovom što se dogodilo, jer i oni sami znaju da predlozi optužnica imaju direktan uticaj na budućnost pregovora. Međutim, ne verujem da će Amerika tako lako odustati od svog cilja da te pregovore privede kraju onako kako su oni namerili i da tu pobedu pripišu sebi u budućnosti,“ uveren je Beriša.    

Podsećanja radi Nemci su u više navrata istakli da ne veruju Americi da ih zanima samo ekonomija, već su ubeđeni da im je cilj da sami donesu političko rešenje za Kosovo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala