Stupajući na Crveni trg, Šojgu je skinuo šapku i prekrstio se

© Sputnik / Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaRuski ministar odbrane Sergej Šojgu na Paradi pobede
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na Paradi pobede - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veličanstvenu Vojnu paradu na Crvenom trgu, održana povodom 75. godišnjice od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu predvodio je general-pukovnik Oleg Saljukov. Pred početak parade, ministar odbrane Sergej Šojgu je, prolazeći kroz kapiju Spaske kule u Kremlju, tradicionalno skinuo šapku i prekrstio se.

Razlog za takav postupak je činjenica da se na kapiji Spaske kule nalazi ikona Spasitelja (Spasa Smoljenskog) koja je otkrivena 2010. godine. Ne zna se ko je prekrio ikonu slojem maltera, ali se pretpostavlja da je to učinjeno 1937. godine. Pre komunizma u Moskvi je vekovima postojao običaj da se oni koji prođu kroz kapiju i ispod ikone prekrste.

Predsednik i vrhovni komandant Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimir Putin je svečanost pratio sa tribina zajedno sa veteranima iz Drugog svetskog rata. U njegovoj blizini sedeo je i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko sa sinom Nikolajem. Na tribinama su bili i drugi visoki zvaničnici i gosti iz inostranstva - 13 svetskih lidera i veliki broj vojnih ministara, među kojima su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

© Foto : Pero SimićDodik, Vučić i Lukašenko na Paradi pobede u Moskvi
Stupajući na Crveni trg, Šojgu je skinuo šapku i prekrstio se - Sputnik Srbija
Dodik, Vučić i Lukašenko na Paradi pobede u Moskvi

Manifestacija je trajala sat i 15 minuta i sastojala se iz tri dela – prvo je Crvenim trgom defilovala pešadija, zatim je prošla mehanizovana kolona, a potom je usledio i najatraktivniji deo programa – avijacijska parada. Vrhunac je bio kada je šest jurišnih lovaca Su-25 nebo iznad Moskve išaralo bojama ruske zastave. Glavnim moskovskim trgom prodefilovalo je skoro 14.000 vojnika, među kojima je bio i ešalon Garde Vojske Srbije.

Srpski gardisti na crvenom trgu

Srbiju je dostojanstveno predstavio ešalon Garde Vojske Srbije, koji je predvodio komandant gardijskog bataljona potpukovnik Dragan Jakovljević. Preko Crvenog trga, mesta gde je Crvena armija 1945. godine proslavila pobedu nad fašističkim silama Osovine, strojevim korakom prodefilovalo je 75 srpskih gardista, koji su nastupili u pešadijskom podešelonu gostujućih armija.

© Sputnik / Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaSrpska garda u strojevom koraku na Paradi pobede na Crvenom trgu u Moskvi
Stupajući na Crveni trg, Šojgu je skinuo šapku i prekrstio se - Sputnik Srbija
Srpska garda u strojevom koraku na Paradi pobede na Crvenom trgu u Moskvi

Pored srpskih gardista, glavnim moskovskim trgom marširale su i vojne jedinice iz Kine, Jermenije, Belorusije, Uzbekistana, Indije...

Vojska Srbije nastupila je u svojim tradicionalnim uniformama, noseći poluautomatske puške srpske proizvodnje M59/66, popularne pod nazivom „papovke“. Defile srpskih gardista Crvenim trgom predsednik Srbije je pozdravio držeći stegnutu pesnicu na srcu.

Veterane ganuo Putinov govor

ministar odbrane Sergej Šojgu je izvršio smotru svih jedinica i predao raport predsedniku Vladimiru Putinu, koji je rekao da je sovjetski narod podneo najveći teret rata i slomio nacizam, te da je dužnost svih da tu istinu čuvaju. Kako je rekao, čak 80 odsto nacističkih snaga bilo je usredsređeno tokom rata na Sovjetski Savez, ali nisu uspeli protiv ujedinjenog naroda.

Ruski predsednik je podsetio da je na Crvenom trgu, kraj zidina Kremlja, pre tačno 75 godina održana prva Parada pobede.

© Sputnik / Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vlarimir Putin obraća se učesnicima Parade pobede
Stupajući na Crveni trg, Šojgu je skinuo šapku i prekrstio se - Sputnik Srbija
Ruski predsednik Vlarimir Putin obraća se učesnicima Parade pobede

„To je bila legendarna parada pobednika, ostalo je zapisano da je to bio trijumf dobra nad zlom, života nad smrću“, poručio je on.

Putin je naglasio potrebu stvaranja opšteg sistema bezbednosti koji zahteva savremeni svet i dodao da ga samo zajedno možemo zaštititi od novih opasnih pretnji.

Pozdravljajući veterane Drugog svetskog rata, koji žive u raznim zemljama, on je istakao da ih vezuje jedinstveni veliki podvig spasavanja čitavog sveta od propasti, varvarstva i uništenja.
Novinari su primetili da je jedan od veterana veoma emotivno reagovao na Putinov govor, a na kadrovima se vidi kako on maše pesnicom dok predsednik govori o broju uništene protivničke tehnike.  

© Sputnik / Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaVojnici tokom svečanog defilea na Paradi pobede u Moskvi
Stupajući na Crveni trg, Šojgu je skinuo šapku i prekrstio se - Sputnik Srbija
Vojnici tokom svečanog defilea na Paradi pobede u Moskvi

Novinari pod maskama, na Crvenom trgu spektakl

Zbog pandemije korona virusa ovogodišnja parada se po mnogo čemu razlikovala od prethodnih. Ruske vlasti su preduzele sve mere da zaštite zdravlje učesnika, građana i gostiju iz inostranstva. Vojnici, veterani i svi gosti su testirani na korona virus, a tribine su uoči parade dezinfikovane.

Novinari su paradu pratili iz savremeno opremljenog pres centra, pored Kremlja. Tu su stvoreni svi uslovi za njihov rad: napravljeni su mali televizijski i radio studiji za emisije koje idu uživo, obezbeđeni su kompjuteri i prostorije sa mogućnošću simultanog prevoda.

© Sputnik / Olivera IkodinovićPres-centar odakle su novinari pratili Paradu pobede
Stupajući na Crveni trg, Šojgu je skinuo šapku i prekrstio se - Sputnik Srbija
Pres-centar odakle su novinari pratili Paradu pobede

Na monitorima su prikazivani do sad nepoznati arhivski dokumenti, koji pokazuju pobednički marš iz juna 1945. godine.

Organizovana je i multimedijalna izložba „Sećanje na veliku pobedu“ na kojoj su predstavljeni zvanični dokumenti, novinski tekstovi i fotografije iz ratnog doba.

Zbog virusa korona, preduzete su i sve mere za zaštitu zdravlja novinara – obezbeđene su zaštitne maske i rukavice, dezinfikaciona sredstva, a vodilo se računa i o držanju rastojanja od metar i po.

O događaju je izveštavalo 250 novinara iz nekoliko desetina zemalja.  

Kremlj je uoči parade pozvao građane da ne izlaze na ulice, već da paradu prate preko televizije, ali su mnogi građani izašli iz kuća kako bi gledali prolazak vojne tehnike ulicama
Moskve.

© Sputnik / Olivera IkodinovićVojna policija defiluje ulicama Moskve za vreme Parade pobede
Stupajući na Crveni trg, Šojgu je skinuo šapku i prekrstio se - Sputnik Srbija
Vojna policija defiluje ulicama Moskve za vreme Parade pobede

Na paradi je predstavljen rekordan broj vojne tehnike — 234 jedinice, 75 aviona i helikoptera i više od 40 paradnih jedinica. Glavnim moskovskim trgom defilovali su i vojnici ruske armije obučeni u istorijske uniforme iz Drugog svetskog rata, noseći oružje iz tog perioda.

Na grandioznoj paradi, Rusija je predstavila i novine iz ruske vojne industrije koje će u narednim godinama jačati odbrambene kapacitete. Sistemi "Pancir", S-400 Trijumf, raketni kompleksi protivvazdušne odbrane "Tor-M2" i "BUK-M3", sistemi „Iskander-M“, „Armate“, „Suhoji“, „Migovi“ – samo su deo onog što se moglo videti.

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaBorbeni helikopteri Ka-52 „Aligator“ tokom vazdušnog dela vojne parade povodom pobede u Drugom svetskom ratu
Stupajući na Crveni trg, Šojgu je skinuo šapku i prekrstio se - Sputnik Srbija
Borbeni helikopteri Ka-52 „Aligator“ tokom vazdušnog dela vojne parade povodom pobede u Drugom svetskom ratu

Takođe Crvenim trgom je prošla i vojna tehnika iz Drugog svetskog rata: legendarni tenkovi T-34-85, sovjetski lovci tenkova SU-100 i drugi.

Parada je završena neviđenim spektaklom koji su na nebu iznad Moskve priredili ruski piloti.

Po završetku defilea vojske na Crvenom trgu, predsednik Srbije Aleksandar sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim šefovima delegacija položio je cveće na spomenik Neznanom junaku u Aleksandrovskoj bašti.

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaLovci-bombarderi Su-25 BM ostavljaju trag u bojama ruske zastave u okviru vazdušne Parade pobede u Moskvi.
Stupajući na Crveni trg, Šojgu je skinuo šapku i prekrstio se - Sputnik Srbija
Lovci-bombarderi Su-25 BM ostavljaju trag u bojama ruske zastave u okviru vazdušne Parade pobede u Moskvi.

Parada pobede tradicionalno se održava 9. maja, ali je zbog epidemiološke situacije u zemlji usled širenja virusa korona, pomerena na 24. jun – datum kada je na moskovskom Crvenom trgu održana prva vojna parada u čast pobede SSSR-a nad Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Akcija „Besmrtni puk“, na kojoj Rusi nose portrete svojih predaka, pomerena je za 26. jul, na Dan mornarice, kada će tradicionalno biti održana i velika pomorska parada u glavnim bazama ruske flote.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala