Srpska garda prodefilovala Crvenim trgom /video/

© Sputnik / Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaSrpska garda u strojevom koraku na Paradi pobede na Crvenom trgu u Moskvi
Srpska garda u strojevom koraku na Paradi pobede na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na moskovskom Crvenom trgu danas je veličanstvenom Paradom pobede obeležena 75. godišnjica pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. U paradnom stroju bili su i Gardisti Vojske Srbije.

Pod zastavom Republike Srbije, predvođeni komandantom gardijskog bataljona potpukovnikom Draganom Jakovljevićem, pred očima čitavog sveta odali su poštu herojskim precima koji su svoje živote utkali u slobodu u kojoj danas živimo.

U paradnom stroju bilo je 75 srpskih gardista, simbolizujući isto toliko godina od trijumfa nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, saopštili su iz Ministarstva odbrane Srbije.

„Srpski narod prvi je u Evropi ustao protiv fašističke agresije“, tim rečima je na Crvenom trgu najavljen defile srpskih Gardista.

Inače, na početku parade smotru svih jedinica izvršio je ruski ministar odbrane general armije Sergej Šojgu i predao raport ruskom predsedniku i vrhovnom komandantu Vladimiru Putinu.

Predsednik Putin rekao je da se današnja parada održava u čast „izuzetnog pokolenja pobednika koji je odredio ishod Drugog svetskog rata“.

„Nikada nećemo zaboraviti doprinos naših saveznika u postizanju pobede. Poštujemo hrabre borce oružanih snaga svih država antihitlerovske koalicije i sve borce protiv nacizma koji su se hrabro borili u zemljama Evrope“, istakao je predsednik Ruske Federacije.

Koracima pobednika Crvenim trgom prodefilovalo je 13.008 vojnika iz pešadijskih ešelona Oružanih snaga Ruske Federacije i još 13 zemalja, među kojima i ešelon Garde Vojske Srbije.

Pored Garde Vojske Srbije, na Paradi pobede učestvovale su i jedinice oružanih snaga Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Indije, Kazahstana, Kirgizije, Kine, Moldavije, Mongolije, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala