Specijalni sud podigao optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

© AP Photo / Visar KryeziuKadri Veselji i Hašim Tači u skupštini tzv. Kosova
Kadri Veselji i Hašim Tači u skupštini tzv. Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prve optužnice Specijalnog suda Kosova podignute su protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika PDK i jednog od najuticajnijih političara Kosova – Kadrija Veseljija. Vest je upravo potvrdilo Specijalno tužilaštvo saopštenjem za šptampu.

Kako je i najavljeno, to se i dogodilo. Već nekoliko meseci najavljuje se obelodanjivanje prve dve optužnice u julu, jedne podnete u februaru, druge u aprilu. Međutim, ono što se u javnosti nije znalo do danas, ko su prvi optuženi.

Juli je poslednji šestomesečni rok kada prva optužnica mora biti potvrđena ili odbačena. Sadržaj optužnice je poverljiv i objavljuje se samo ako se potvrde sumnje sudije iz prethodnog postupka, preneo je Kossev.

Izvorno saopštenje Specijalnog tužilaštva:

„Dana 24. aprila 2020. Specijalizovano tužilaštvo je Specijalizovanom većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. U optužnici se navodi da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi.

Specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašim Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća. G. Tači i g. Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima g. Tači i g. Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova“.

U Srbiji dve predistrage protiv Tačija i Veseljija

U srpskom tužilaštvu za ratne zločine vode se dva predistražna postupka protiv Tačija i Veseljija.

Portparol tužilaštva za ratne zločine Vasilije Seratlić precizirao je za Tanjug da su u toku predistražni postupci protiv obojice zbog krivičnih dela: ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Protiv njih su godinama na snazi Interpolove poternice Srbije zbog ovih krivičnih dela.

Pre dve godine, međutim, Interpol je po prigovoru Unmika odlučio da poternicu za Tačijem učini nevidljivom drugim državama na neko vreme.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala