Obrt u Prištini: Ide li Tači u Vašington i ko će pregovarati umesto njega

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Prištini se na vest o podizanju optužnice protiv Hašima Tačija nižu reagovanja političkih analitičara, a ne pravnika, a dizanje optužnice komentariše se gotovo isključivo iz ugla posledica po dijalog i planirani sastanak u Vašingtonu, 27. juna.

Tako politički analitičar Nedžemedin Spahiu kaže da, ako zaista bude podignuta optužnica protiv Tačija, on neće moći da ide na razgovore u Vašington 27. juna i moraće da podnese ostavku.

On je rekao da optužnica protiv Tačija, Kadrija Veseljija i drugih ne može da ugroziti dijalog, niti će poljuljati „ugled Kosova“, jer briselski dijalog i dijalog Beograda i Prištine nisu ugroženi, budući da je za dijalog odgovoran premijer privremenih kosovskih istitucija, a ne Tači.

Glavni i odgovorni urednik prištinskog dnevnika „Koha Ditore“ Agron Bajrami smatra da ovaj razvoj događaja menja celu situaciju i da ne zna da li je moguće imati normalan proces dijaloga.

„Što se same optužnice tiče, teško je komentarisati dok ne vidimo šta ona u stvari sadrži“, rekao je Bajrami.

Portparol Specijalnog tužilaštva u Hagu Kristofer Benet saopštio je ranije danas da je ovo tužilaštvo Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje, prenjosi Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala