Nemačka poziva NATO: Shvatite da je Rusija pretnja

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDZastave NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu
Zastave NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer izjavila je da bi NATO trebalo da razvije zajedničko shvatanje „pretnje koju predstavlja Rusija“.
„Pitanje našeg doživljaja Rusije i naše procene njenog ponašanja je presudno. To je ogroman izazov u ​​Evropi i u NATO-u. Velika je razlika ako ste Nemac i živite u Nemačkoj, a dobro ste situirani i okruženi prijateljima, ili ako ste zemlja koja deli zajedničku granicu sa Rusijom. Takođe je razlika i u slučaju da ste zemlje poput severnoevropskih, baltičkih i istočnoevropskih - koje svakodnevno vide kršenja ruske strane“, izjavila je ona, govoreći na video-diskusiji na platformi američkog analitičkog centra „Atlantski savet“.

Ona je istakla da je cilj – „rad na strateškom kompasu“.

„Prvi i najvažniji korak ka zajedničkom strateškom razumevanju je osigurati da imamo koordinisanu ideju o percepciji pretnje koja potiče iz Rusije. Rusija je važan partner i važan sused, ljudi tamo su sjajni, ali vidimo agresivnu politiku ruskog rukovodstva koja se učvršćuje. Ono što mi doživljavamo je to što istorijska sfera uticaja Rusije, kako se pretpostavlja, treba da bude zabeležena ponovo. Rusija je to uradila na istoku Ukrajine, na Krimu, i ta zemlja ne poštuje pravo drugih zemalja na samoopredeljenje“, rekla je ona.

Nemačka ministarka je pomenula i značaj koncepta obuzdavanja Rusije.  

„Rusija mora jasno da shvati da smo mi u Evropi i NATO-u snažni i da smo dosledni u svojim postupcima. Želimo ozbiljno da se pozabavimo pretnjom koja dolazi iz te zemlje. Zbog toga je koncept obuzdavanja toliko aktuelan“, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, Evropi i NATO-u je „kao i ranije potreban koncept obuzdavanja“.

„Istovremeno, želimo da se Rusija vrati za pregovarački sto, da bi smo imali, na primer, stvarno razoružavanje“, rekla je ona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala