Nemačka podseća Ameriku: Ne zaboravite šta nalaže Osnivački akt NATO-Rusija

© AP Photo / Michael KappelerAnegret Kramp Karenbauer
Anegret Kramp Karenbauer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer izjavila je da je, u slučaju da se američke trupe iz Nemačke prebace u Poljsku, pre svega potrebno setiti se šta nalaže Osnivački akt NATO-Rusija iz 1997. godine.

„Ovde je bitno naglasiti da se ovde ne radi o bilateralnim odnosima Nemačke i SAD, već o premeštanju snaga u okviru Alijanse. Ako se američke trupe prebacuju u SAD, onda bi to trebalo uraditi tako da se pošalje jasan signal da interes ka Evropi slabi. Ukoliko se vojska prebacuje u Pacifički region, onda će to značiti novi strateški interes SAD. Međutim, ako se trupe iz nemačke prebacuju u neku drugu evropsku zemlju, recimo, Poljsku, onda je potrebno setiti se šta nalaže Osnivački akt NATO-Rusija. To je važan dokument, posebno u vremenima kada se Rusija oseća tako sigurno“, istakla je.

Nemačka ministarka je rekla i da bi zemlje NATO-a trebalo da ostanu „fizički ujedinjene i da se pridržavaju svih potpisanih sporazuma“.

Ona je ponovila stav Berlina, kada je reč o kritici koju je Vašington u više navrata uputio po pitanju vojnog budžeta Nemačke.

„Za mene i za sve nas u Nemačkoj je NATO zajednička vrednost. To nije trgovinska organizacija, bezbednost nije proizvod kojim se trguje. Američka vojska, koja je bazirana u Nemačkoj, osigurava bezbednost zajedno sa našim snagama, kao i sa ostalim evropskim partnerima. Oni su ovde radi kolektivne bezbednosti, oni šalju snažan signal, na primer, Rusiji“, dodala je.

Podsetimo, Osnivački akt NATO-Rusija iz 1997. godine predstavlja dokument kojima je Alijansa potvrdila da neće razmeštati vojsku i taktičko nuklearno oružje na teritoriji novih članica saveza.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala