Napadi na Novaka i komentari sa Zapada su sramotni

© AP Photo / Mark J. TerrillNovak Đoković na Indijan Velsu
Novak Đoković na Indijan Velsu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novak ne treba ni da se izvinjava, ni za šta on nije kriv. Dimitrov je došao iz Amerike i tamo je već bio zaražen. Nije želeo da se testira ni pre toga, ni ovde. Svi imamo odgovornost, a njegova je takva da to što je preneo koronu na druge, to je apsolutno bila njegova greška, a koju sada naravno treba da posrče Novak. Komentari sa Zapada su sramotni.

Ovo je komentar Bogdana Obradovića, teniskog stručnjaka i nekadašnjeg trenera reprezentacije Srbije na globalne napade i osude najboljeg tenisera sveta za organizaciju Adria tura u Beogradu i Zadru.

Teniski turnir humanog karaktera najpre se održao u Beogradu, a potom su se mečevi ovijali u Zadru. Pred finale Zadra koje je trebalo da odigraju Đoković i Rubljov, bugarski teniser Grigor Dimitrov koji je učestvovao na oba turnira objavio je da je pozitivan na korona virus, zbog čega je nastavak Adria tura otkazan.

Potom je utvrđeno da je još nekoliko tenisera učesnika ovog turnira zaraženo, između ostalih Viktor Troicki, trener Kristijan Groh, Borna Ćorić i Novak Đoković. Po objavljivanju ovih rezultata, krenula je globalna paljba uperena ka Novaku i njegovoj odgovornosti za organizaciju turnira u kojoj su, pre svega, ispoštovana sva zdravstvena pravila i za šta je postojala dozvola nadležnih.

Komentari sa Zapada sramotni

Teniski stručnjak ističe da su svi osuđujući komentari sa Zapada sramotni. To ilustruje primerom Amerike koja ima najveći broj zaraženih i umrlih od posledica ovog virusa, primerom Švedske koja je u borbi sa koronom primenjivala samo meru pridržavanja socijalne distance.

„Ako govorimo o javnim mestima, Italija je otvorila restorane, obale rade, Grčka, francuska Rivijera, znači komplet sve. Ne znam o čemu ljudi pričaju, da li će biti vas deset hiljada, ili njih 300 ili 200 u metrou, železničkoj stanici, aerodromu, bilo čemu, apsolutno je sve isto. Borimo se protiv jedne pošasti koja je vrlo nezgodna, jedan virus koji i dalje nije prepoznat. Ja sam dobio podatak da su Kinezi ušli u treću fazu nalaženja vakcine, i tako dalje. Prema tome, ja mislim da je poruka trebalo da bude čitavom svetu da ne dajemo toliki novac na ratove i čuda, dajte da unapredimo zdravstveni sistem u čitavom svetu. Šta se sada u Africi dešava? Njih niko ne pominje. Šta ćemo sa silnim požarima, sa zagađenjem koje je katastrofalno, 50 procenata su nam mora zaražena plastikom. Na stotine kilograma osiromašenog uranijuma koji je bačen na Srbiju, niko o tome ni reč jedinu nije rekao. I sada oni staju u red protiv Novaka Đokovića, i onoga što je on uradio, da je ugrozio ne znam koga i ne znam šta“, ukazuje Obradović za Sputnjik.

Napadi na srpskog Džokera

Đoković se po saznanju da je zaražen duboko izvinio svima kojima je turnir naneo štetu naglašavajući da su sve što su organizatori i on uradili u prethodnih mesec dana, uradili sa iskrenim namerama i čistim srcem uz veru da je turnir ispunio sve zdravstvene protokole i da je naš region bio u dovoljno dobrom stanju.

Mnogi teniseri su takođe osudili su odigravanje ovog turnira, poput kontraverznog Kirjosa koji je poznat po nezrelim ispadima, a sada je na Tviteru napisao da nakon situacije koja je nastala organizovanjem Adrija tura, njemu više niko nema pravo prigovarati.

© AP Photo / Darko VojinovicĐoković se po saznanju da je zaražen duboko izvinio svima kojima je Adria turnir naneo štetu naglašavajući da su sve što su organizatori i on uradili u prethodnih mesec dana, uradili sa iskrenim namerama i čistim srcem
Napadi na Novaka i komentari sa Zapada su sramotni - Sputnik Srbija
Đoković se po saznanju da je zaražen duboko izvinio svima kojima je Adria turnir naneo štetu naglašavajući da su sve što su organizatori i on uradili u prethodnih mesec dana, uradili sa iskrenim namerama i čistim srcem

Đoković najveći humanitarac sveta

Obradović ističe u prvom redu da je Novak Đoković najveći humanitarac na svetu. Pomagao je kako kaže Srbiji, Kinezima, Amerikancima, Italijanima u vreme najžešćeg udara korone, i prema njegovom mišljenju ne postoji plemenitije stvorenje na planeti:

„Prema tome, ja zaista mislim da ovo nije greška prema Novaku, ovo je greška prema nama samima kako mi gledamo na određene probleme koji treba da se reše i ljude koji to zaista na dobar način rade, a kako mi to okarakterišemo. Znači, sve je uradio po zakonu, ispoštovao sve kako je SZO naložila našem zdravstvenom sistemu, kako smo se mi ponašali- mali broj zaraženih plus mali broj umrlih. Šta se sve desilo u Americi, oni nas imaju pravo da kritikuju,a njihov zdravstveni sistem je katastrofalan“.
© AP Photo / Luca BrunoNovak je pomogao Italiji u vreme najžešćeg udara korona virusa
Napadi na Novaka i komentari sa Zapada su sramotni - Sputnik Srbija
Novak je pomogao Italiji u vreme najžešćeg udara korona virusa

Oni koji kritikuju - jedva čekali

Poznati srpski teniser i trener, Radmilo Armenulić, u izjavi za Sputnjik takođe je stao u odbranu Đokovića:

„Novak se izvinio javno, tako da nema više potrebe da se to komentariše. On je to sve hteo u najboljoj nameri, možda je napravio grešku, ali ipak je to bilo humanitarnog karaktera, tako da ne bih kritikovao. I ti koji kritikuju, oni su jedva čekali, tako da mi se čini da to baš nije korektno“.

Jedan od najuspešnijih evropskih košarkaških trenera i nekadašnji selektor reprezentacije Srbije, Dušan Duda Ivković rekao nam je da na celu priču oko Adria tura gleda samo pozitivno, i da negativne komentare ne želi da komentariše.

„Ja cenim kompletno Novakovo delo. To je bila jedna humanitarna akcija, i u najboljoj nameri i želji. Kada sam čuo za samu akciju, obzirom da je kod nas već sve bilo otvoreno, fudbal se igrao na otvorenom, ja sam nekako dobro znajući Novaka, tu akciju podržao i pozdravio. Međutim, nažalost se ispostavilo ovo što se desilo, tako da smo svi, makar ja, kompletno uz Novaka i želim što brži oporavak i njemu i Jeleni, i svim ljudima koji su zaraženi, a pitanje je da li su se zarazili baš tokom Adria tura. To je nešto što svaki sportista, normalan čovek, svaki građanin može da poželi, znajući njegovu dobru nameru“, konstatuje Ivković za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala