Američki mediji: Tramp ima tri uslova za produženje sporazuma sa Rusijom

© REUTERS / Lucy NicholsonTestiranje balističke rakete u vojnoj bazi u Kaliforniji
Testiranje balističke rakete u vojnoj bazi u Kaliforniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika bi mogla da produži Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) pod tri uslova, piše „Vol strit džurnal“, pozivajući se na neimenovane izvore.
Kako se navodi, američki predsednik Donald Tramp želi da unese u sporazum nove oštre mere koje se odnose na verifikaciju, kao i da uključi sve nuklearne bojeve glave. Treći uslov je da potpisnica sporazuma bude i Kina. Međutim, izvor „Vol strit džurnala“ nije siguran da su to konačni zahtevi predsednika Trampa.

Podsetimo, sporazum START 3 ističe početkom 2021. godine.

Ranije su u Beču održane rusko-američke konsultacije o strateškoj stabilnosti, a Moskva i Vašington su razgovarali i o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Rjabkova, Amerika je stavila do znanja da još nisu doneli odluku o produženju sporazuma.

Ruska strana je na sastanku sa Amerikancima dala do znanja da je nerealno očekivati da se Kina priključi bilateralnim pregovorima Moskve i Vašingtona.

Istovremeno, specijalni predstavnik predsednika SAD za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli nije isključio produženje Sporazuma o strateškom naoružanju.

Inače, sledeći sastanak rusko-američke strane mogao bi se održati krajem jula ili početkom avgusta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala