Veštačka inteligencija u službi medicine: Kako funkcioniše „Elektronski klinički farmakolog“

CC0 / Piksabej / Lekarski pregled – ilustracija
Lekarski pregled – ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sistem „Elektronski klinički farmakolog“, zasnovan na veštačkoj inteligenciji, počeo je sa radom u Dagestanu. Pronalazak bi trebalo da pomogne lekarima da procene racionalnost propisivanja nekoliko lekova pacijentu i njihovu usklađenost.

Zamenica generalnog direktora Nacionalnog udruženja zaslužnih lekara Ema Hačaturova, objasnila je za RIA Novosti da će lekari u Dagestanu koristiti onlajn sistem tri meseca, a zatim će oceniti ovaj novitet.

„Elektronski klinički farmakolog“ pomaže u smanjenju grešaka lekara i komplikacija u kliničkoj praksi. Nakon integracije u medicinski informacioni sistem, ovaj novi program prati recepte za lekove i daje preporuke na radnom mestu lekara.

„Ako lekari kažu da im to pomaže u radu, greške lekara se dovode do minimuma, onda ćemo nastaviti sa razmišljanjem o tome kako nastaviti saradnju“, rekla je Ema Hačaturova.

Elektronski farmakolog — ideja hirurga

Ideja ovog pronalaska pripada grupi moskovskih lekara, a tim programera je ideju sproveo u delo.

„Ideja je pala na pamet hirurzima, kada su primetili da u postoperativnom periodu moraju da prepisuju razne lekove i da ti lekovi ne deluju uvek pravilno međusobno. I tada se pojavila ideja da se formira elektronski farmakolog“, izjavila je Hačaturova.

© Foto : Pixabay„Elektronski klinički farmakolog“ pomaže u smanjenju grešaka lekara i komplikacija u kliničkoj praksi.
Veštačka inteligencija u službi medicine: Kako funkcioniše „Elektronski klinički farmakolog“ - Sputnik Srbija
„Elektronski klinički farmakolog“ pomaže u smanjenju grešaka lekara i komplikacija u kliničkoj praksi.

Svi podaci se unose ručno u sistem „Elektronski klinički farmakolog“. Na osnovu podataka o visini, težini, godinama, hroničnim bolestima, korišćenim lekovima i drugim faktorima, veštačka inteligencija pokazuje lekaru koji lekovi odgovaraju pacijentu, a koji ne.

Generalni direktor kompanije koja razvija „Elektronskog farmakologa“ Gevorg Bledžjanc je istakao da se rad na ovoj usluzi vodio od 2014. godine. Za poboljšanje rada sistema koriste se povratne informacije lekara koji su već primenili ovu vrstu tehnološkog pomoćnika u svom radu.

„Utisci su različiti. Kolege vrlo često predlažu neke nove funkcije. Mi prikupljamo ove predloge i i neprekidno poboljšavamo sistem. U većini slučajeva povratne informacije su pozitivne. Ali nas posebno interesuju one koje nam omogućavaju da poboljšamo naš sistem“, rekao je Gevorg Bledžjanc. 

Trenutno se ovaj pronalazak već koristi u klinikama u Moskvi, Moskovskoj oblasti, Lenjingradskoj oblasti i nekoliko drugih gradova. U budućnosti je planirano uključivanje tehnološkog pomoćnika i u druge regione Ruske Federacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala