Ukrajinska vojska greškom oborila malezijski boing?

© Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaOlupina aviona Boing 777 malezijske aviokompanije koji je leteo na liniji MH17
Olupina aviona Boing 777 malezijske aviokompanije koji je leteo na liniji MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Holandiji je nastavljeno suđenje povodom pada malezijskog aviona na letu MH-17, a odbrana jednog od optuženih je iznela tezu da su ukrajinski vojnici mogli da obore avion greškom, kao što je bio slučaj sa ruskim avionom Tu-154 2001. godine iznad Crnog mora.

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“ poleteo je iz Amsterdama za Kuala Lumpur 17. jula 2014. godine i srušio se u blizini Donjecka. Poginulo je 298 osoba.

Za tragediju je osumnjičeno troje Rusa i jedan državljanin Ukrajine.

„Danas želimo da govorimo o scenariju prema kojem je avion mogao da bude oboren ukrajinskom raketom ‘buk’. Juče je bilo reči o drugom scenariju, da se radi o vojnom avionu. Ali, mi ne znamo odgovor na to pitanje i zato razmatramo opciju da li je to bio u pitanju ‘buk’ i da li je pripadao Ukrajini“, navela je advokat Sabina ten Dushate.

Ona je dodala da je očigledno, iako holandsko tužilaštvo smatra taj scenario nemogućim, da je ukrajinska vojska imala pristup velikoj količini oružja, uključujući rakete 9M38 i 9M38M1.

„Pitanje je da li je Ukrajina imala motiv ili da li je to bila greška. Ukrajinska vojska je to mogla učini greškom, kao što se desilo 2001. godine sa avionom kompanije ‘Sibir’ koji je leteo iznad Crnog mora“, navela je ona.

Taj avion leteo je iz Tel Aviva u Novosibirsk i nenamerno je oboren iznad Crnog mora raketom koju je ispalila ukrajinska vojska tokom obuke. Poginulo je 78 putnika i članova posade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala