Turska uzvraća udarac: Makron ima „pomračenje svesti“

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Ankaru
Pogled na Ankaru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Turske odgovorilo je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na izjave o stanju „moždane smrti“ NATO-a i „opasnoj igri“ koju Turska vodi u Libiji, saopštivši da se takve izjave mogu okarakterisati samo kao „pomračenje svesti“ francuskog lidera.
„To, što je Makron nazvao 'opasnom igrom' podršku naše zemlje legitimnoj libijskoj vladi na njenu molbu i u okviru odluka Ujedinjenih nacija, može se objasniti samo pomračenjem svesti“, izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Turske Hami Aksoj.

On je istakao da je komandant Libijske nacionalne armije (LNA) Halifa Haftar, kojeg podržava Francuska, odbio da potpiše sporazum o prekidu vatre.

„Stoga, Francuska sama igra opasnu igru u Libiji i i odgovorna je za njeno uvlačenje u haos“, izjavio je Aksoj.

Aksoj je dodao da Francuska nema moć da odlučuje o regionalnim pitanjima i da svojim stavom povećava napetosti u Istočnom Mediteranu.

„Uprkos tome što Makron pokušava da sakrije tu činjenicu neosnovanim optužbama protiv naše zemlje, libijski narod nikada neće zaboraviti štetu koju je nanela Francuska. Iako nema obale u Istočnom Sredozemlju, Francuska se ponaša kao priobalna zemlja, iako je vreme da shvati da ona nema ovlašćenje da donosi odluke o regionalnim pitanjima. Stav Francuske, koja ignoriše zakonska prava Turske u regionu, dodatno pojačava tenzije u Istočnom Mediteranu“, rekao je portparol.

On je osporio tvrdnju francuskog lidera o stanju „moždane smrti NATO-a“, rekavši da je Alijansa pokazala svoju funkcionalnost čak tokom epidemije virusa korona.

Podsetimo, Makron je u ponedeljak izjavio da je incident, koji se nedavno dogodio sa turskim i francuskim brodovima - dokaz da se NATO nalazi u „stanju moždane smrti“ i ocenio da su takvi incidenti apsolutno nedopustivi.

Prethodno su francuski mediji saopštili da je 20. juna francuska fregata u blizini obala Libije pokušala da doplovi do turskog broda kako bi utvrdila da li se radi o nezakonitom prevozu oružja. U tom trenutku, prema tvrdnjama zvaničnog Pariza, tri turska vojna broda nanišanili su francusku fregatu i odbili da francuska mornarica izvrši pretres broda.

Francuska je takvo ponašanje turske mornarice ocenila kao „agresivno“, te odbacila sve optužbe da je francuski brod vršio bilo kakav „opasan manevar“.

Francuski lider je takođe žestoko kritikovao postupke Turske u Libiji, nazvavši ih „opasnom igrom“. On je istakao da postupci Turske protivreče obavezama preuzetim na međunarodnoj konferenciji u Berlinu i podsetio na stav Francuske, koja poziva sve strane u Libiji na prekid borbenih dejstava.

Situacija u Libiji

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima.

Nedavno je u Kairu predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi održao sastanak sa komandantom Libijske nacionalne armije maršalom Halifom Haftarom i predsednikom Parlamenta u Tobruku Akilom Salehom. Nakon sastanak El Sisi je najavio novu međulibijsku inicijativu koja predviđa prekid vatre od 8. juna u celoj Libiji i uslove za političko rešavanje situacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala