Šta sve može novi ruski svemirski brod „Orao“

© Foto : Ruski svemirski sistemi RKSSvemirski brod za vreme pristajanja na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS)
Svemirski brod za vreme pristajanja na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi ruski svemirski brod „Orao“ moći će da sleti u okean u slučaju nesreće pri lansiranju, izjavio je glavni konstruktor za razvoj transportnog vozila nove generacije.

On je istakao da će posle takvog prinudnog sletanja kosmonauti moći bezbedno da čekaju spasioce unutar letelice do dva dana.

 „Aparat ima sposobnost plovljenja. U slučaju sletanja na vodu, posada mora da sačeka tim za potragu i spašavanje, zbog čega će komunikaciona sredstva i palubni kompleks letelice omogućiti 48 sati radio-komunikacije“, rekao je Hamic.

Istovremeno, on je rekao da još uvek nije jasno ko će i na koji način spasiti astronaute u toj situaciji i da će rad na stvaranju takvog kompleksa biti završen 2021. godine.

Hamic ja dodao da će novi ruski svemirski brod dobiti samo nove sisteme i da neće biti opreme koja se koristi u svemirskim brodovima „Sojuz“.

Mesec - Sputnik Srbija
Rusija napravila „mesečev navigator“

Prema preliminarnim informacijama, prvi let „Orla“ biće obavljen 2023. godine na raketi-nosaču „Angara-A5“ sa kosmodroma Vostočni. Godinu dana kasnije planiran je bespilotni let, a 2025. godine - let sa ljudskom posadom do Međunarodne svemirske stanice.

Svemirski brod „Orao“ proizvodi Raketno-kosmička  korporacija „Energija“, a prema rečima šefa ruske svemirske agencije „Roskosmosa“ Dmitrija Rogozina, iskrcavanje ruskih kosmonauta na Mesec očekuje se 2030. godine.

Pročitati još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala