Putin se obratio naciji: Uspeli smo da se izborimo sa pandemijom /video/

© AP Photo / Mikhail MetzelPutin na TV
Putin na TV - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir  Putin je tokom obraćanja naciji izjavio da je Rusija uspela da se izbori sa svim izazovima izazvanim pandemijom virusa korona, a zahvaljujući merama koje su bile usvojene, spaseno je na desetine hiljada života.

Kako je rekao, zahvaljujući merama protiv virusa korona vlasti Rusije su uspele da kupe vreme i da „prikoče“ pik pandemije.

On je zahvalio građanima jer su dostojanstveno preživeli jedan od najopasnijih perioda epidemije, dok je ujedno i zahvalio lekarima i medicinskim radnicima što su tokom najgoreg perioda pokazali svoj profesionalizam.

„Mnoge građane je objedinilo to što su jasno razumeli situaciju, shvatili su pretnje koje su bile prisutne, razumeli su da se sa novonastalom situacijom moguće boriti isključivo zajedničkim snagama. Mi smo delovali upravo na osnovu tih vrednosti, samo zbog toga smo uspeli da odgovorimo na sve izazove“, naglasio je Putin.

Ruski predsednik je pozvao građane da i u budućnosti budu pažljivi sve dok ne počne proizvodnja vakcine protiv kovida 19.

„Vakcina je važna, ali ona nije panacea. Protiv ove pretnje možemo se boriti isključivo ako budemo poštovali čitav niz sanitarnih mera. Mi jesmo naterali epidemiju da se povuče, međutim, virus je i dalje opasan“, dodao je.

Putin je takođe naveo i da je Rusija lider po pitanju testiranja na virus korona, imajući u vidu da je do sada testirano 17 miliona ljudi.

Što se tiče bolničkih smeštaja, Putin je rekao i da će Rusija i dalje držati rezervnih 180.000 kreveta u slučaju da se situacija ponovo zakomplikuje.

Korona virus naneo ogromnu štetu na svetsku ekonomiju

Virus korona, prema rečima Putina, naneo je ogromnu štetu na celokupnu svetsku ekonomiju, što je dovelo do globalne recesije, a najveći problem širom sveta je porast nezaposlenosti.

On je rekao da ti problemi nisu zaobišli ni Rusiju, iako sve mere koje su bile preduzete, a tiču se uvođenja neradnih dana, bile su „blagovremene i razumne“.

Uprkos tome, do dramatičnog skoka broja nezaposlenih u Rusiji nije došlo, kazao je.

„Preduzeli smo korake bez presedana, objavili smo neradne dane, prvo na nedelju dana, a zatim smo to produžili na period od preko mesec dana. Međutim, kako se ispostavilo, mere su bile blagovremene i razumne. Spasili smo ljudske živote i nismo delovali šablonski“, naglasio je.

Takođe je napomenuo i da je ruski BDP, od trenutka kada su objavljene mere za borbu protiv virusa korona, opao za 12 odsto.

„Uspeli smo to da uradimo zahvaljujući stabilnoj makroekonomskoj situaciji tokom prethodnih godina, kao i zbog monetarne politike koju je Rusija sprovodila“, istakao je.

U najgorem periodu projavili su se najbolji kvaliteti ruskog naroda

U teškim uslovima epidemije koja je zahvatila Rusiju projavili su se najbolji kvaliteti ruskog naroda, rekao je Putin.

„Predstoji nam još jedan izuzetno težak period, ali sam siguran da će se život vratiti u normalu i da će zavladati drugačiji pogled na svet – daleko pozitivniji i optimističniji“, naveo je.

Putin je kazao i da život uvek pronađe put, te će se i sada neminovno vratiti u normalu, odnosno u svoj normalan ritam.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala