Progon se nastavlja: I ulcinjski sveštenik mora da napusti Crnu Goru

© Foto : Ne damo svetinjeSveće: Litija u Baru
Sveće: Litija u Baru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ulcinjski paroh Siniša Smiljić moraće početkom jula da napusti Crnu Goru, jer navodno ugrožava njenu nacionalnu bezbednost.

To piše u rešenju MUP-a — ulcinjske filijale za građanska stanja i lične isprave, u kome se konstatuje da 2. jula prestaje da važi dozvola za privremeni boravak svešteniku rođenom u Zavidovićima u BiH, prenose „Vijesti“.

Smiljić je početkom aprila, zbog krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, shodno sporazumu o priznanju krivice, kažnjen sa 4.500 evra. Suprotno zabrani, tada je vozio iz Ulcinja za Podgoricu.

U rešenju piše da je filijala, inicijativom Sektora granične policije, obaveštena da su shodno Zakonu o strancima naknadno nastupili razlozi koji se odnose na smetnje iz razloga unutrašnje bezbednosti.

„A kojim je propisano da unutrašnja bezbednost podrazumeva zaštitu bezbednosti građana, Ustavom utvrđenih sloboda i prava i imovine, sprečavanja vršenja i otkrivanja krivičnih dela i prekršaja, pronalaženja učinilaca krivičnih dela i prekršaja i održavanje javnog reda i mira“, navodi se u dokumentu.

Filijala je, kako piše, imala uvid u pravosnažnu presudu Osnovnog suda u Podgorici, na osnovu koje je Smiljić kažnjen sa četiri i po hiljade evra, u vreme epidemije virusa korona.

Budva napeto u toku sednice skupštine opštine - Sputnik Srbija
Policija svešteniku lupala u zoru na vrata, uplašila decu: Narod se okuplja u Ulcinju /video/

Konstatuje se i da sveštenik nije hteo da potpiše zapisnik bez prethodne konsultacije sa Pravnim savetom Mitropolije crnogorsko-primorske.

Smiljić je tada ocenio da je osuđujuća presuda Osnovnog suda nepravedna i da krivično delo za koje je optužen ne narušava njegove moralne osobine niti ugrožava bezbednost i ugled države u kojoj živi od 15. godine.

On je naveo da je zaboravio potvrdu za koju je imao legitimitet da je sam sebi izda i da je ona naknadno dostavljena tužilaštvu, ali nije uvažena jer se radilo o „delu u momentu“.

Kazao je i da je krivicu priznao i platio drakonsku kaznu samo da bi izbegao patnju porodice i dece.

U rešenju se navodi i da je filijala u sprovedenoj radnji sačinila zapisnik koji stranka u postupku nije htela da potpiše.

Protiv rešenja je ovlašćeni punomoćnik Smiljića izjavio žalbu.

Peticiju protiv rešenja potpisalo i 100 Albanaca

Predsednik crkvene opštine Ulcinj Božidar Mihailović kazao je da je peticiju povodom pokretanja postupka o otkazivanju boravka mesnom parohu protojereju Siniši Smiljiću za dva dana potpisalo više od hiljadu pravoslavnih žitelja i oko 100 Albanaca islamske i rimokatoličke veroispovesti.

Naveo je da je za tri godine službe u Ulcinju Smiljić afirmisao međuetničku toleranciju i sklad u gradu i podsetio da je njegovim dolaskom u parohiji zaživeo kulturno-umetnički duh, škola veronauke, stonoteniska sekcija, kolo milosrdnih sestara...

„Za tri godine službe Božje u Ulcinju sve njegove radnje su bile na dobrobit svih građana Ulcinja, a i Crne Gore“, naveo je Mihailović, objavljeno je na portalu Mitropolije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala