Kusturica: Parada pobede — mesto stvarnog ponosa

Pratite nas
Proslavljeni svetski reditelj Emir Kusturica istakao je u izjavi za Srnu da je Parada pobede, koja će biti održana sutra na Crvenom trgu u Moskvi, mesto stvarnog ponosa, a defile najjačih i najmoćnijih naoružanja biće na neki način i ideja koja se vezuje i za naš opstanak.

"Globalizacija u dugom vremenskom periodu od Rimske imperije pa naovamo uvek je imala ambivalentan odnos prema zaštiti malih naroda tako da je ideja o Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i mnogim drugim ratovima direktno vezana za ovaj proces", istakao je Kusturica u izjavi Srni iz Moskve gde će sutra prisustvovati Paradi pobede.

On je naglasio da jedna od posledica globalizacije jeste revizija istorije, pošto globalni utisak o postojanju malih naroda nije povoljan.

"Oni su nam obećavali da će sve kulturološke različitosti biti zaštićene, a na kraju je ispalo da će biti zaštićene samo seksualne različitosti, pa je tako u poslednje vreme, kada je reč o paradama, u opticaju uglavnom 'parada ponosa' protiv koje nemam ništa ali zato imam mesto na kome se samo potvrđuje ideja našeg opstanka, a to je Parada Velike pobede"

Ovu pobedu izvojevala je sovjetska armija zajedno sa partizanskim i drugim gerilskim predstavnicima malih naroda, a među tim malim narodom smo i mi za razliku od mnogih malih naroda koji su bili upravo vezani za tu stranu koja je poražena, istakao je proslavljeni srpski i svetski reditelj.

Kusturica je naglasio da se danas dešava paradoks pa se sovjetski predstavnici, odnosno ruski naslednici ne pojavljuju na velikim proslavama završetka Drugog svetskog rata nego su svi poistovećeni- i poraženi, i žrtve, i dželati.

U vojnim paradama koje će sutra biti održane širom Rusije učestvovaće više od 64.000 vojnika, 2.400 jedinica kopnene i vazduhoplovne tehnike, te 13 brodova i podmornica.

Parada pobede ove godine, zbog pandemije virusa korona, nije održana 9. maja. Umesto tradicionalnog datuma za održavanje smotre izabran je 24. jun,  jer je tog datuma 1945. godine na Crvenom trgu održana istorijska parada pobednika koju su predvodili maršali Georgij Žukov i Konstantin Rokosovski.

Vojne parade povodom 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu biće održane u 10.00 časova po lokalnom vremenu u devet gradova heroja i 19 gradova u kojima su razmešteni centri vojnih okruga, flota i drugih formacija Oružanih snaga Ruske Federacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala