Vučić posle sastanka sa Putinom: Dobio sam određene savete /video/

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da su imali veoma dobar razgovor o svim ključnim političkim pitanjima, a pre svega o Kosovu i Metohiji i celokupnoj situaciji u regionu i svetu, kao i da je od Putina dobio dobre analize i određene savete.

Vučić je istakao da je veoma zadovoljan tim razgovorom i da su politički odnosi veoma bliski između naše dve zemlje.

„Dobio sam određene savete i dobre analize od predsednika Putina”, dodao je on.

Kaže da su razgovarali i o našim ekonomskim odnosima i da su dve zemlje u prva tri meseca uprkos koroni imale uvećanje trgovinske razmene od sedam odsto.

“To je gotovo neverovatno, razgovarali smo i šta još možemo od ekonomske saradnje da uradimo i uvećamo našu trgovinsku razmenu”, kazao je Vučić.

Naveo je da je bilo reč i o radu ruske kompanije RŽD na srpskim prugama i dodaje da Rusi to rade veoma kvalitetno.

Predsednik Srbije je rekao da je sa Putinom pričao i o vojnotehničkoj saradnji dve zemlje, kao i oko izgradnje gasovoda i kada će da poteče prvi gas kroz Srbiju.

Vučić, međutim, nije želeo da odgovori na pitanje novinara da li će u Srbiju iz Rusije stići neko novo oružje do kraja godine, kao što je to nedavno najavio ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski, a reč je o tenkovima i drugim oklopnim vozilima.

Kako su nešto ranije preneli mediji, Vučića su na aerodromu u Moskvi sačekali zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško i ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

Ne verujem da će Tramp biti na sastanku u Beloj kući

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara, kada je reč o predstojećem sastanku u Beloj kući, rekao da ne veruje da će predsednik SAD Donald Tramp biti prisutan.

Kako je objasnio, ukoliko bi Tramp prisustvovao tom sastanku, to bi, kako je ocenio, značilo da se donosi neka ključna odluka po pitanju kosova, međutim, kako je ranije najavljeno, glavna tema bi trebalo da budu ekonomska pitanja.

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVučić i Putin na sastanku u Kremlju.
Vučić posle sastanka sa Putinom: Dobio sam određene savete /video/ - Sputnik Srbija
Vučić i Putin na sastanku u Kremlju.

Putin potvrdio dolazak u Srbiju u oktobru

Vučić je rekao i da je predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio da će doći u Srbiju u oktobru.

„Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, o Putinovom dolasku u Srbiju. On je potvrdio da u oktobru dolazi u Srbiju. Biće to veličanstven događaj, kada budemo otvarali Hram Svetog Save", rekao je Vučić novinarima.

To će, kaže, biti i dani koji će potvrditi zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda u Drugom svetskom ratu.

Predsednik je podsetio da će sutra, na Vojnoj paradi povodom obeležavanja 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, kojoj će i sam prisustvovati, učestvovati pripadnici Vojske Srbije.

„Bićemo ponosni kada u Moskvi budu marširali momci sa srpskom zastavom“, podvukao je Vučić.

On je podsetio da je srpski narod, srazmerno broju stanovnika, peti ili šesti najstradalniji narod na svetu. „Time možemo da se ponosimo i ne dozvolimo falsifikovanje istorije“, zaključio je Vučić.

Predvodiću dogodine kolonu Besmrtnog puka u Beogradu

Vučić je rekao i da će sledeće godine predvoditi kolonu Besmrtnog puka u Beogradu i da se nada da će ona, posle moskovske, biti najveća.

„Ja sam obećao jednu stvar, a to ćemo morati sledeće godine, da ću da predvodim kolonu smrtnog puka u Beogradu i nadam se da će posle moskovske biti najveća. Rekao sam Putinu da verujem da će biti veća nego i u Sankt Peterburgu“, rekao je Vučić, upitan da li će biti u Moskvi, na manifestaciju Besmrtni puk, 26. jula.

Podsetio je takođe i da je mnogo Srba stradalo tokom Drugom svetskog rata, ali da mu je drago što su Srbi počeli da vraćaju kulturu sećanja u život, zajedno sa Republikom Srpskom.

„Veoma sam ponosan na to što više ne potcenjujemo naše žrtve, već se klanjamo senima naših dedova i roditelja koji su oslobađali našu zemlju, a tu smo mnogo imali i od naših današnjih domaćina da naučimo“, kazao je Vučić.

Podsetio je i da se skoro 30 godina nije govorilo o NATO agresiji, već o intervenciji, ali da se stvari u Srbiji menjaju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala