Inovacija u Srbiji: Daš detetu auto i iz fotelje pratiš kako i gde vozi

CC0 / piksabej / Automobil
Automobil - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji je odnedavno dostupna „Drajvi“ aplikacija koja služi za analizu i praćenje najvažnijih informacija o ispravnosti i kretanju automobila, kao i o ponašanju vozača tokom vožnje. Tako ukoliko za volanom sedi vaše dete u svakom momentu možete da znate gde se vozilo nalazi i da li slučajno prebrzo vozi.

Nova aplikacija u Srbiji istovremeno je korisna i zbog toga što se mogu pratiti problemi na automobilu u vidu problema sa motorom, potrošnje ulja i slično.

Daš detetu auto i iz fotelje ga pratiš

Praćenje ispravnosti i kretanja vozila, kao i ponašanja vozača tokom vožnje moguće je putem 4G uređaja malih dimenzija u koji se insertuje SIM kartica, i koji se priključuje u poseban tzv. OBD2 port koji se nalazi u svakom automobilu, obično sa leve strane ispod volana. Nakon što se uređaj postavi u vozilo povezuje se sa aplikacijom na mobilnom telefonu.

Putem aplikacije analizira se vožnja, prati naglo ubrzavanje ili usporavanje, kočenje i oštro skretanje, prekoračenje brzine, temperatura motora, potrošnja goriva i ulja, a takođe se dobijaju obaveštenja o problemima sa motorom. Postoji mogućnost podešavanja podsetnika za servisiranje.

„Drajvi“ šalje informaciju svaki put kada se vozilo pokrene, a može dati podatke i o trajanju svake vožnje, GPS informacije o kretanju vozila i mnoge druge.  Drajvi 4G uređaj emituje i vaj faj internet signal u vozilu na koji može da se istovremeno poveže do deset uređaja.

© Depositphotos.com / PrykhodovPrednost "Drajvi" aplikacije je da u svakom momentu može da se prati kako neko upravlja automobilom, kao i gde se nalazi u realnom vremenu
Inovacija u Srbiji: Daš detetu auto i iz fotelje pratiš kako i gde vozi  - Sputnik Srbija
Prednost "Drajvi" aplikacije je da u svakom momentu može da se prati kako neko upravlja automobilom, kao i gde se nalazi u realnom vremenu

Najbitniji kriterijum- sigurnost

Marketing ekspert Ivan Matešić, koji je vodio projekat uvođenja „Drajvi“ usluge u Srbiji, rekao nam je da se tom prilikom vodilo računa pre svega o tome da se zadovolje kriterijumi kao što je sigurnost, ali i da proizvod bude zabavan i prilagođen navikama korisnika. Slični servisi postoje u svetu, ali su komplikovaniji za instalaciju i upotrebu.

„Postoje razna rešenja, uglavnom za velike vozne parkove i reč je o glomaznim uređajima koji se pojavljuju na tržištu, i našem, i globalno. I to su rešenja koja su komplikovanija za instalaciju, ona su uglavnom za biznis korisnike koji imaju razna podešavanja, prilagođavanja, i tako dalje. Mi se možemo pohvaliti da smo zaista kreirali rešenje koje je nastalo na osnovu osluškivanja pulsa privatnih korisnika i možemo reći da je praktično jedinstveno na našem tržištu“, navodi Matešić.
© Tanjug / Dimitrije Gol"Drajvi" je istovremeno i vaj faj ruter koji emituje internet signal, i tako putnicima obezbeđuje zabavniju vožnju
Inovacija u Srbiji: Daš detetu auto i iz fotelje pratiš kako i gde vozi  - Sputnik Srbija
"Drajvi" je istovremeno i vaj faj ruter koji emituje internet signal, i tako putnicima obezbeđuje zabavniju vožnju

Ivan Jelić, direktor za proizvode i razvoj portala b92.net, povodom pojave „Drajvija“ u Srbiji za Sputnjik kaže da su automobili sve više kompjuteri na točkovima.

„Oni omogućavaju da prikupite najrazličitije informacije koje mogu biti izuzetno detaljne, a koje onda kada se obrade i propuste se kroz algoritme daju važne informacije, bilo o tome kako se vozilo ponaša na putu, kako se vozi, do toga da možda u nekom trenutku sva ta veštačka inteligencija da sugestiju kako biste mogli optimalnije da vozite, da manje trošite auto i koji su bolji načini da pređete put od tačke A do tačke B“, objašnjava Jelić.

Nema besplatnog ručka

Jelić naglašava i lošu stranu onlajn servisa, jer kako kaže, uvek kada postoji neki servis sa jedne strane stoji korist koju ima, a sa druge lični podaci i zato je važno obratiti pažnju na to kako se ti podaci koriste.

Gde god postoje lični podaci, objašnjava Jelić , to je pitanje poverenja i u taj odnos se mora ući pažljivo jer kada se jednom uđe u to, teško da ima povratka.

Još jedan momenat koji nije zanemarljiv u vezi sa „Drajvi“ aplikacijom jeste taj što se usluga naplaćuje. Međutim, kako kaže naš sagovornik, nigde u svetu ne postoji sličan servis koji je besplatan:

„Moramo imati u vidu da ti servisi prikupljaju izuzetno veliku količinu podataka u realnom vremenu i da neka vrsta ovakve usluge da bi bila besplatna mora da ima kompenzaciju na nekom drugom mestu. Dakle, vrlo je važno voditi računa na koji način stvari funkcionišu, jer kao što znamo, besplatnog ručka nema. Ako ne platite neki servis vi morate da spojite vrednost na neki drugi način, i to je dualizam koji trenutno postoji na internetu - da ako ne plaćate proizvod, zapravo ste vi proizvod“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala